Så vill politikerna stoppa dödsskjutningarna

Publicerad 2018-01-24

131 människor har skjutits till döds och 520 har blivit skottskadade i de cirka 1 500 skjutningarna som skett de senaste sju åren.

Efter Aftonbladets kartläggning av dödsskjutningarna i Sverige möts justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) och Tomas Tobé, rättspolitisk talesperson för Moderaterna i en debatt om trygghet.

– Vi tycker att man ska dubbla straffen för de gängkriminella, säger Tomas Tobé.

Aftonbladets kartläggning av gängkrigen i Sveriges tre största städer Stockholm, Göteborg oh Malmö visar att 131 människor blivit skjutna till döds de senaste sju senaste åren.

Över 520 har även blivit skottskadade i de cirka 1 500 skjutningar som skett sedan 2011.

Under onsdagsmorgonen debatterade Sveriges justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) och Tomas Tobé, rättspolitisk talesperson för Moderaterna i AB Morgon.

Där diskuterades trygghet och vad politikerna kan göra för att stoppa gängvåldet och brottsligheten.

”Inga genvägar”

Morgan Johansson säger att det inte finns några genvägar när det kommer till brottsbekämpning.

– Man måste avsätta resurser till polis och brottsbekämpande myndigheter och samtidigt stoppa nyrekryteringen med sociala insatser.

Tomas Tobé, rättspolitisk talesperson för Moderaterna, säger att situationen är ansträngd och att man måste gå fram med tuffa åtgärder.

– Det är helt nödvändigt med tuffare tag med samhällsfarliga individer. Vi behöver gå fram med en gängbestämmelser som skulle dubblar straffen för de gängkriminella för att få bort de längre tid från områdena.

Något som Morgan Johansson sa sig vara villig att diskutera samtidigt som han tryckte på att man redan skärpt lagstiftningen.

– Jag är beredd att se över alla möjligheter men samtidigt finns det ingen borgerlig regering som har skärpt straffen så mycket som vi har gjort.

”Risk att kriminella slår tillbaka”

Morgan Johansson tryckte även på att regeringen satsat på att utbilda dubbelt så många poliser som moderaterna under sin mandatperiod.

– Men det tar tid innan dessa poliser kommer ut på arbetsmarknaden.

I takt med att polisens arbete mot brottslingar gett utdelning har våldet och hoten mot yrkeskåren ökat. Bland annat har en polisbostad i Västerås beskjutits samt flera attacker mot polishus och polisbilar.

Trots det menar Tomas Tobé att det inte går att backa.

– När polisen är framgångsrik så ser vi att den här typen av motreaktioner kommer. Det finns alltid en risk att de kriminella slår tillbaka men samhället kan inte backa. Vi har backat för mycket. Vi måste i stället visa att staten är närvarande och minska ned de kriminella gängen.


Minidokumentären. PÅ LIV OCH DÖD – DEL 1

Tipsa
reportrarna