Utlovat antal vaccindoser störtdyker i Region Stockholm

Dennis 97-årige pappa väntar fortfarande på vaccinbesked

Uppdaterad 2021-02-13 | Publicerad 2021-02-12

Antalet utlovade vaccindoser störtdyker i Stockholm – samtidigt som många frustrerat väntar på besked om när det ska få sin första spruta.

En av dem är Dennis Bramståls 97-årige pappa Erik.

– Jag tycker detta är så katastrofalt dåligt skött, säger sonen.

Flera av landets regioner har tidigare uttryckt oro för att vaccinationsarbetet kan försenas på grund av bristen på vaccin.

I den första fasen, enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer kring vilka som ska få vaccin först, ingår de som bor på särskilda boenden för äldre eller har hemtjänst enligt socialtjänstlagen.

Många återstår

Även personal inom omsorg och hälso- och sjukvård som arbetar nära dessa personer, samt vuxna som lever tillsammans med någon som tillhör denna riskgrupp ingår i den första fasen.

Men trots att över 331 000 personer hittills har vaccinerats med en första dos är det fortfarande många i fas 1, som består av cirka 600 000 personer, som ännu inte fått sin första spruta.

En av dem är Dennis Bramståls pappa Erik, 97 år. Han bor i Stockholm och har hemtjänst flera gånger om dagen.

– Pappa har hemtjänst nio gånger per dygn, och ibland är det ett tiotal olika personer här under en dag. Dessa har ju varit hos andra innan eller varit ute och handlat. På så sätt är pappa verkligen en riskgrupp, säger Dennis Bramstål, som trots upprepade försök ännu inte har fått besked om när hans pappa kan erbjudas vaccin.

– Jag tycker det är så fruktansvärt dåligt. Jag har kontaktat 1177 som inte vet något utan hänvisar till regionen. Men vem är regionen? Vem ringer man där? Alla jag pratat med hänvisar till någon som inte är anträffbar eller som inte vet något.

Dennis Bramståls 97-årige pappa har, trots att han ingår i fas 1, fortfarande inte fått sin första dos av vaccinet.

”Katastrofalt dåligt skött”

Dennis har även blivit hänvisad till vårdcentralen och hemtjänstpersonalen, som inte heller kan säga när det blir aktuellt för pappan att få en första dos.

– Samtidigt hör och läser man om personer som är mycket yngre som fått vaccin, vilket är upprörande. Detta gäller min pappas liv. Han är gammal och skör, men ändå får vi ingen information.

– Jag tycker detta är så katastrofalt dåligt skött.

Magnus Thyberg, vaccinsamordnare Region Stockholm

”Måste se resultat”

I ett pressmeddelande under fredagen vädjar Region Stockholms vaccinsamordnare, Magnus Thyberg, till nationella myndigheter att driva på vaccinproducenterna för att få tydliga besked om leveranserna så att regionen kan ge besked om när olika grupper kan börja vaccineras.

– Finns det inte vaccin går det inte att vaccinera. Nu måste vi se resultat, skriver han.

Vidare uppger han att de utlovade leveranserna till Region Stockholm för februari minskat med 74 procent – från 567 000 doser till 149 000 doser.

20 000 färre doser per dag

Det innebär över 20 000 doser färre per dag om vårdgivarna i länet vaccinerar fem dagar i veckan.

För mars har prognosen också justerats kraftigt neråt, med 44 procent.

– För min del är det väldigt frustrerande att inte kunna lämna klara besked till de som nu står på tur att få sitt vaccin. Invånarna har rätt att veta mer om tidsplanen, men när förutsättningarna förändras så här kraftfullt är det väldigt svårt att prata om annat än förhoppningar och preliminära planer, säger Magnus Thyberg.

Han menar att situationen med Dennis pappa är olycklig.

– Vi förstår att den här situationen kan skapa stor frustration, säger han.

PODD Den tredje vågen?

Aftonbladet Daily med Nivette Dawod, coronareporter på Aftonbladet.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen