Tio äggstra roliga sätt att göra påskmaten till en fest

Uppdaterad 2020-04-03 | Publicerad 2015-04-02

Här är tio tips som ger påsken det lilla äggstra.

Vågar du vägra vanligt kokt och köra den avskalade stilen – ett 63-gradigt ägg?

– Det är ett uppsnofsat pocherat ägg, säger Tove Nilsson, kock och äggkokboksförfattare.

Enligt Svenska ägg äter vi 60 miljoner i påskveckan. Det är ungefär sex ägg per person.

Ida Gustafsson

1: Klassikern – koka i kastrull

Låt vattnet koka upp först och släpp sedan ner äggen försiktigt. Om du vill ha en gula med krämig kärna låter du ett rumstempererat ägg koka i sex minuter. Ta en eller två minuter till så har du ett hårdkokt ägg.

2: Stoppa in det – i diskmaskinen

Har du fullt upp med att leta efter påskharen och hinner inte stå i köket? Testa att koka ägg i diskmaskinen.

3: Pochera - låt ett ägg utan skal sjuda i vatten

Andreas Hedlund, kock på äggrestaurangen Eggsinc i Stockholm, ger råd:

– Det bästa är att man har en stor kastrull med hyfsat mycket ättika och även salt. Sen drar man med en visp så att man får rotering på vattnet. I förväg så har man knäckt äggen i små koppar och drar i dem en efter en.

En kastrull med tre liter vatten kan pochera fyra ägg. Efter cirka fem minuter i vattnet är äggen klara. Ta upp dem med en hålslev, skölj dem försiktigt och servera dem med exempelvis hollandaisesås och smörstekt spenat.

4: 63-gradaren

Den som vill imponera på gästerna med sin oerhört precisa matlagning bör genast göra ett 63-gradigt ägg. Ägget ska sjuda i 50 minuter i exakt 63 grader.

Du behöver en ångugn eller en cirkulator som används i proffskök. Ägget placeras i en vakuumförpackning som sänks ner i vattnet.

I den långsamma tillagningen på 63 grader koagulerar vitan och gulan samtidigt.

– Gulan blir krämig och ganska lös, vitan ligger som ett hölje runt om. Ägget är genomskinligt, men ändå lite fast, lite som gulan. Vitan blir genomskinlig och det blir väldigt vackert, säger Tove Nilsson, kock som skrivit en kokbok med bara recept på ägg.

5: Kokott-ägg

– Jag brukar lägga i lite fräst spenat eller rökt lax och knäcker ägget i små ugnsformar och bakar i ugnen. Det blir som ett kokt ägg fast i en form. Man kan riva över lite parmesan eller klicka på lite löjrom vid servering, säger Tove Nilsson.

6: Ta total kontroll över ägget

Vill du vara herre över naturen, prova äggkräm som du kan spritsa ut som du vill.

– Man knäcker ägg och blandar med lite grädde eller crème fraîche och en klick smör. Sen häller man ut det i en ugnsform och sätter en plastfilm på. Sedan bakar man det i ugnen i 100 grader. Det blir som en äggstanning som man sedan mixar slät och spritsar ut bredvid något annat som man vill servera. Det blir väldigt gott, säger Anderas Hedlund, kock på ägg-restaurangen Eggsinc.

7: Picklat ägg

Gör en inläggningslag på ättika, socker och vatten. Färga den med rödbetssaft. Lägg i färdigkokta, skalade ägg.

– De blir rosaröda och jättevackra. Det är kul att ställa fram på påskbordet, säger Tove Nilsson.

8: Pizza-omelett

– Gör en omelett som är som en slags pizzabotten. Bygg på, med lufttorkad skinka, ruccola, vitlöksdressing. Blir vackert och gott med både lagade och krispiga konsistenser och det känns betydligt fräschare än en pizza, säger Andreas Hedlund.

9: Testa nytt-ägget

Koka äggen i kaffekokaren. Kaffekokarkokboken visar att det går. Men löskokt är omöjligt.

10: Lev livet fullt ut-ägget

Lägg in ett helt ägg i mikron och dra på full effekt. Voilà – du har ett heltidsjobb. Okej okej, det var kanske lite taskigt tips. Det ska gå att koka ägg i mikron i vattenbad, men det tar extremt lång tid. Om du knäcker ägget i en kopp och mikrar går det snabbare – på alla sätt.

Följ ämnen i artikeln