Hade för stökigt hemma – hyresvärden vräker Agnes, 85

Av: Linus Lindgren

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Agnes Fröberg, 85, har bott i sin hyreslägenhet sedan 1992.

Nu vill hennes hyresvärd vräka henne – för att lägenheten var ostädad.

– Det känns förfärligt och ovärdigt, säger Agnes Fröberg.

Agnes Fröberg, 85, har bott i sin hyreslägenhet i Majorna i Göteborg i 28 år. Men nu ser det ut som att torsdag blir hennes sista dag i lägenheten, något som Hem & Hyra var först med att berätta.

Hennes hyresvärd har nämligen beslutat sig för att vräka Agnes. Orsaken till att hon kastas ut är att hennes lägenhet ska ha varit för stökig.

– Det känns förfäligt och ovärdigt. Efter ett långt arbetsliv ska man bli utsatt för dessa hot och hat under mina sista år i livet, säger Agnes Fröberg.

Kan bli hemlös

Anges Fröberg lider av många hälsoproblem. Hon är diagnosticerad för kronisk inflammation i lederna, har magbråck, proteser i båda knäna och behöver rollator för att förflytta sig. Dessutom tillhör hon riskgruppen för coronaviruset.

Nu kan hon bli hemlös.

– Jag har ingen bra plan för vad jag kan göra. Jag har många vänner som jag skulle kunna bo hos men det känns väldigt oartigt att tränga sig på hemma hos dem på det här viset i coronatider. Ska jag utsättas för viruset eller ska jag utsätta någon annan för det, säger Agnes Fröberg.

Anges har blivit erbjuden boende i en annan lägenhet i samma fastighet. Hon har valt att inte acceptera det då hon vill ha en permanent lösning på problemet.

Agnes Fröberg, 85, vräks ur sin lägenhet.
Foto: Gustaf Görfelt/Hem&Hyra
Agnes Fröberg, 85, vräks ur sin lägenhet.

Var för stökigt hemma hos henne

Anledningen till att Agnes nu ska kastas ut ur sin bostad är att fastighetsbolaget, Legato Konsult, menar att den är vanvårdad, något som hovrätten håller om.

Agnes medger att det har varit stökigt hos henne. Men det finns en förklaring.

Agnes har i flera år drivit flera konst- och klädbutiker men efter två inbrott blev hon av ekonomiska skäl tvungen att avveckla butikerna. De som övertog lokalerna av henne lovade att sälja de varor som fanns kvar. Så blev det inte. Utan i stället skickades sakerna hem till Agnes Fröbergs lägenhet och på grund av hennes hälsotillstånd kunde hon inte ta hand om dem.

– Det ville sig så illa att inspektionerna skedde när det var mycket saker hemma hos mig, säger hon.

Har själv renoverat

Men att lägenheten ska vara vanvårdad motsätter hon sig till och menar att det är lögn.

– Lägenheten är inte alls vanvårdad. Den är till och med fräschare än när jag flyttade in för 28 år sedan och jag har själv renoverat lägenheten, säger hon.

Flera lägenheter i huset som Agnes bor i har blivit omgjorda till hotellrum för företag och turister och Agnes tror att det nu kommer hända med den lägenheten som hon har trivts så bra i under nästan 30 år.

Hem & Hyras granskning visar däremot att hyresvärden inte har det bygglov som krävs för att bedriva en sådan verksamhet i huset.

– Vi har startat en utredning om vilka lov som faktiskt finns för fastigheten. Den är inte klar ännu så vi kan inte uttala oss om det får bedrivas en sådan verksamhet eller inte, säger Tina Persson, tillsynshandläggare på Göteborgs stadsbyggnadskontor, till Aftonbladet.

Demonstration planeras

Agnes säger att hon har mötts av stort stöd från grannar och bekanta. Dessutom planeras en stor demonstration utanför Agnes Fröbergs lägenhet på torsdag klockan 9.00 när Agnes ska avhysas.

Agnes säger att hon känner sig väldigt positivt överraskad över allt det stöd som hon har fått och riktar ett extra starkt stöd till Agnes vän Bengt Dahlöf. Han har hjälpt henne ta striden mot hyresvärden som vill vräka Agnes.

Det senaste i historien kring Agnes avhysning är att de har begärt att flytta fram avhysningsdagen, men under tisdagseftermiddagen meddelade tingsrätten att överklagan avslås. Bengt Dahlöf meddelar att de tänker överklaga detta till hovrätten.

Måste ta emot städhjälp

Legato Konsults vd, Christer Johansson, avböjer att kommentera och skickar frågan vidare till Klippan Kulturfastigheter som förvaltar fastigheten.

I ett långt meddelade svarar de att de har erbjudit Agnes en ny lägenhet under fyra månader och att detta skulle kunna förlängas om Agnes tar emot städhjälp. De skriver även att Agnes lägenhet inte kommer gå att hyra som företagshotell och att de just nu ser över regelverket för deras hotelluthyrning.

De hänvisar till att det är fastslaget i både hyresnämnd och Göta hovrätt att lägenheten är vanvårdad.

Publicerad: