Johan Pehrsons försvar om visselblåsarlag: ”Alltid varit för”

Publicerad 2022-11-16

Johan Pehrson (L).

Under onsdagseftermiddagen väntas riksdagen rösta igenom en kontroversiell grundlagsändring – som i elfte timmen blivit rejält omdebatterad.

Visselblåsaren Anders Kompass har vädjat till partierna att ändra sig, men allt talar för att lagen röstas igenom.

– Vi står här med den här formuleringen eller ingen alls, säger Liberalernas Johan Pehrson om partiets kovändning.

Flera medieföretag har kallat förslaget om ny spionlag ”ett hot mot yttrandefriheten och demokratin”.

Vänsterpartiet och Miljöpartiet vill att förslaget skjuts upp ett år för att kunna ses över. Det ville tidigare också Liberalerna. Men det nya regeringspartiet har ändrat sig.

– Liberalerna har i åratal påpekat vikten av att vi täpper till möjligheten för att personer under falsk flagg riskerar den svenska demokratin, riskerar svenska soldaters liv. Därför måste det skärpas, vi lever i en mycket, mycket orolig tid, säger L-ledaren Johan Pehrson.

Han fortsätter:

– Vi har vädjat till de andra partierna om ytterligare förtydliganden, men jag har ingen tro att vare sig Centerpartiet, Socialdemokraterna eller andra partier vill stänga ner den svenska demokratin.

Anders Kompass, tidigare chef för fältarbetet vid FN:s kontor för mänskliga rättigheter i Genéve.

Anders Kompass kritisk

För att en förändring av grundlagen ska kunna genomföras krävs två separata omröstningar med ett val emellan. I april röstades förslaget igenom av riksdagen, med bara Vänsterpartiet som röstade emot, och med Liberalerna som då lade ner sina röster.

Johan Pehrson tror inte på varningssignalerna från flera remissinstanser om att lagen kan göra att journalister eller visselblåsare riskerar fängelsestraff för att ha avslöjat missförhållanden som kan skada Sveriges förhållanden med andra stater eller mellanstatliga organisationer.

– Min bedömning är att så inte är fallet, för de gärningarna så krävs det uppsåt och det finns en försvarlighetsrekvisit som kan göra att rapportering om eventuella oegentligheter är försvarbar och det ska man kunna luta sig mot, säger Johan Pehrson.

Den bilden delar inte Anders Kompass, tidigare chef för fältarbetet vid FN:s kontor för mänskliga rättigheter i Genéve.

Han avslöjade att FN försökte tysta ner en rapport om FN-soldaters sexövergrepp mot barn i Centralafrikanska republiken. Det tror Anders Kompass kan vara straffbart med den nya lagstiftningen.

– Bara att den osäkerheten finns tycker jag är farlig. Jag tycker inte att det ska finnas sådana oklarheter och osäkerheter kring vad det egentligen handlar om. Jag var beredd att betala priset inom FN och det hade inte varit hemskare än att jag blivit avskedad. Men om det handlar om att man också ska få en fängelsedom, det ska inte förekomma i Sverige tycker jag, sa Kompass till Aftonbladet tidigare.

S och L röstar för

Enligt Johan Pehrson ville Liberalerna ha ett förtydligande i lagstiftningen, vilket var anledningen till att man lade ner sina röster i april.

Nu har man inget annat val än att rösta ja, menar han.

– Jo, vi argumenterade hela vår motion för att vi är för den här lagstiftningen och för att vi ville ha en annan formulering, men nu fick vi inte det. Då står vi här med den här formuleringen, eller ingen alls. Svenska liv och den svenska demokratin måste skyddas och det är det vi gör nu, säger han.

Även Magdalena Andersson uppger på onsdagsmorgonen att Socialdemokraterna avser att rösta ja för lagen när riksdagen ska ha omröstning vid 16-tiden.

Riksdagshuset.