Når Nato-målet med stor försvarssatsning

Publicerad 2023-09-11

Försvarsbudgeten ökar med 27 miljarder kronor nästa år.

Det är en historiskt stor ökning, föranledd av Rysslands krig.

– Vi ser en brutalitet och bestialitet i det ryska agerandet i Ukraina, säger försvarsminister Pål Jonson.

I eftermiddags presenterade regeringen en ny försvarssatsning på 700 miljoner kronor ur årets reformutrymme.

Tillsammans med redan fattade beslut betyder det att försvarsbudgeten totalt sett blir 27 miljarder kronor högre nästa år jämfört med 2023, en ökning från runt 92 miljarder till 119 miljarder kronor.

Det innebär sedan 2020 en jätteökning på runt 90 procent.

Det innebär också att Sverige nästa år, med Natos sätt att räkna försvarsutgifter, lägger 2,1 procent av BNP på försvaret, och därmed når Natos målsättning om minst 2 procent.

Däremot når Sverige fortfarande inte upp till 2 procent av BNP till det militära försvaret enligt det svenska sättet att räkna, som partierna kom överens om att sikta mot den 16 mars i fjol.

Regeringen presenterade en ny försvarssatsning under måndagen. Anna Starbrink (L), Försvarsminister Pål Jonson, Sven-Olof Sällström (SD) och Mikael Oscarsson (KD).

Påverkas av inflationen

Satsningen beror naturligtvis på omvärldsläget.

– Ryssland har intentionen att återta den militära förmåga man förlorat under kriget i Ukraina, och man kommer rekonstituera sig och bygga upp en starkare militär förmåga efter kriget, säger försvarsminister Pål Jonson (M).

Samtidigt påverkar inflation och dyrare försvarsmateriel hur mycket Försvarsmakten får för de stora tillskotten.

– Det får samma konsekvenser som för en familj, att pengarna räcker inte lika långt, säger Mikael Oscarsson, Kristdemokraternas försvarspolitiska talesperson.

– Men det här är ändå de pengar Försvarsmakten begärt, och det som krävs för att uppfylla försvarsbeslutet 2020 och 16 mars-uppgörelsen, och även det som krävs för betala det vi gett bort av Stridsfordon 90 och Archer och annat.

Sverigedemokraternas Sven-Olof Sällström:

– En del av de här årliga uppräkningarna är inflationskompensation, så är det, och en ganska rejäl del av det just nu också. Sen har du en högre prisutveckling på försvarsmateriel än du har i konsumentprisindex, så det ligger ännu värre till på den sidan.

Pål Jonsson: ”Vi ser en brutalitet och bestialitet i det ryska agerandet i Ukraina”

Ska tillstätta mer pengar

Regeringen planerar att tillföra ytterligare 1,25 miljarder till försvaret 2025 och 7,4 miljarder 2026.

Anna Starbrink, Liberalernas försvarspolitiska talesperson, säger att det kan bli aktuellt med ännu större försvarssatsningar framöver.

– Från Liberalernas sida står vi verkligen bakom överenskommelsen om 2 procent, men vi är inte främmande för att utöver det pröva om det finns större behov, just därför att inflation och valutan påverkar Försvarsmakten så mycket, säger Anna Starbrink.

– Vi ser i ett längre perspektiv att det kan finnas behov att skjuta till ytterligare medel.

Enligt Pål Jonson innebär budgetsatsningen att Försvarsmakten också fått de extra pengar som just nu behövs för att ersätta det stöd som skickats till Ukraina.

– Till del tar vi hand om det nu, men vi kommer under flera år framöver jobba med ersättningsanskaffningar och säkra finansieringen för det under flera år framöver. I huvudsak påverkas det av industrins produktionstakt, säger Pål Jonson.