Bolund och Busch i slottsbråk

Publicerad 2022-12-11

Per Bolund (MP) går till hård attack Ebba Busch i SVT:s partiledardebatt.

Han jämför KD-ledarens välfärdspolitik med en frontalkrock.

– När man planerade nedskärningsbudgeten åkte Ebba Busch och satte sig på ett slott i Paris, säger han.

– Nej, en så sorglig retorik, svarar Busch.

Välfärdsduellen mellan Ebba Busch och Per Bolund hettade snabbt till.

När MP-ledaren skulle beskriva Busch agerande i vårdkrisen jämförde han med en frontalkrock.

– Det här är en nedskärningsbudget. Killen i skolan blir av med extra stöd, människor i vården, äldre, som inte får omsorg för att regeringen skär ner. Tvärtemot vad Busch sa i valet. Det är ett svek, säger han.

Busch håller inte med.

– Det är så många som inte klarar av det dagliga i sin vardag. Om man ska vända behövs med pengar, fler vårdplatser och nationell styrning, säger hon och fortsätter:

– Vi har prövat er politik och era vårdköer. Det viktigaste är vård i tid, rätt kompetens. Under en tid får man hjälpa de hitta vården på rätt ställe. Samtidigt som bygger ut vården med till exempel en elevhälsogaranti i skolan. Där för är det så viktigt att vi gör en tydlig prioritering om detta.

”Satt på ett slott i Paris”

Per Bolund väljer dock att ifrågasätta Buschs prioriteringar.

– De kan vi diskutera. Mitt när man planerade den här nedskärningsbudgeten satte sig Ebba Busch på ett slott i Paris med Timbro och riskkapitalister, som vill göra större vinster i välfärden och ge till aktieägare.

Ett utspel som Ebba Busch avfärdar.

– Det här är så sorglig retorik. Jag lade nästan en hel dag i i Paris med mina franska energiministerkollega för att få fram mer energi, sa hon medan Bolund fortsatte fråga om hon inte var på slottet.

– Vi är väldigt tydliga med att nu måste välfärdens pengar nå patienterna. Det här är den första regeringen någonsin som sätter ensamhet på agendan, säger Ebba Busch.

Följ ämnen i artikeln