Vittnet om skjutningen på härbärget: ”Skrek att han skulle döda alla”

Hemlös man sköts av misstag av polis

Uppdaterad 2023-11-14 | Publicerad 2023-10-24

MALMÖ. En man sköts av misstag när polisen skulle avväpna en annan hotfull man inne på ett härbärge.

Flera hemlösa blev vittnen till ingripandet.

– Poliserna skrek och sköt fem till sju skott. Ett träffade vid nyckelhålet vid min dörr, säger Tomas, som övernattar på boendet.

Två män, i 30- respektive 40-årsåldern, vårdas på sjukhus med allvarliga skador efter att polis öppnat eld inne på ett härbärge för hemlösa i Malmö.

Händelsen inträffade strax efter klockan 22 på måndagskvällen efter att sjukvårdspersonal larmat polis då en av de boende blivit våldsam.

– Jag såg hur han krossade fönsterrutor. Han använde någon form av möbel för att krascha rutan, säger Kim Nilsson.

Kim Nilsson bor på ett LSS-boende som ligger granne med härbärget. Under måndagskvällen satt han och tittade på tv när det plötsligt var mycket oväsen utanför. Kim gick ut på gården för att se vad som stod på. Då såg han mannen på fjärde våningen på härbärget.

– Mannen skrek att han skulle döda alla. Sedan såg det ut som om han hade en kniv eller något liknande i handen, säger Kim Nilsson.

Skjuter i korridoren

När Aftonbladets team är på plats på tisdagsmorgonen är flera rutor krossade.

Flera av de som sovit på härbärget vill berätta vad som hänt.

– Killen som blev våldsam har mått psykiskt dåligt i ett par dagar men ingen har tagit hand om det, säger Tomas, som har ett rum på den våning där dramat utspelade sig.

Tomas blev vittne till delar av polisingripandet. Innan polisen kom ska mannen ha gått bärsärk och slagit sönder fönster med en planka och slitit bort ett element. När polisen kom ska en annan boende ha försökt skydda den våldsamme mannen.

– De är i korridoren. Jag ser delar av det som händer för jag sticker ut mitt huvud och tittar. Jag ser hur han försöker skydda den andre mannen. Han håller om honom, säger Tomas.

Enligt Tomas befann sig polisen längre ned i korridoren när de sköt mot männen. Männen tog sig in i ett rum och försökte stänga dörren. Det ska vara då den andre mannen också träffades av skott.

– Han stänger dörren och försöker låsa. Då blir han skjuten, säger Tomas.

Tomas uppfattade det som att fem till sju skott avlossades. Han upptäckte senare att ett skott gått in i dörren på hans rum.

– Den andre som träffades blödde nästan ut. Det var illa.

Mikael Andersson, som också sov på boendet under natten, tycker att poliserna använde på tok för mycket våld.

– Jag vill samtidigt vara tydlig med att jag inte har något emot poliser. Det är jätteviktigt att de finns. De måste skydda människor. Speciellt eftersom det nyligen har varit två knivattacker här.

Mikael Andersson reagerade på att det var skotthål på flera platser i korridoren efter händelsen.

Tomas blev vittne till delar av polisingripandet.

Blev skjuten av misstag

Polisen har inlett två utredningar efter händelsen. Dels ett fall av grovt olaga hot mot tjänsteman och dels ett ärende om misstänkt tjänstefel som ska utredas av åklagare vid särskilda åklagarkammaren.

Polisens presstalesperson Nils Norling säger att den patrull som ingrep på platsen bedömde situationen som mycket hotfull.

– Det är en så pass allvarlig situation så vi behöver avlossa skott för att kunna hantera den här situationen. Jag kan garantera att det finns inte en enda polis i Sverige som vill avlossa sitt tjänstevapen. Det är någonting som man bara gör i yttersta nödfall, säger Nils Norling.

Enligt polisen vårdas de båda männen fortfarande på sjukhus. Deras tillstånd ska vara allvarligt men inte livshotande.

Chefsåklagare Nicklas Englund på särskilda åklagarkammaren säger att de båda poliserna har hörts under natten.

– Det har inte stärkt att polisen har gjort något fel, utan tvärtom, säger Nicklas Englund.

Poliserna har öppnat verkanseld mot en hotfull person och då ska en ytterligare man ha träffats, uppger han.

– Olyckligtvis har en annan person träffats och skadats. Exakt hur det har gått till vet jag inte än. Om det har varit någon rikoschett eller liknande.

Så det var ett misstag att den andra träffades?

– Ja, precis.

Härberget där skottlossningen inträffade hade öppet extra länge under tisdagen.

– Det är inte så många som har sovit bra i natt. I vanliga fall stänger vi klockan 10 men nu har vi haft öppet längre så att de har fått sova ut och vi har haft en lång frukost, säger Rebecca Bichis, avdelningschef för boende, tillsyn och service, Malmö stad.

Fick sova i matsal

Händelsen blev traumatisk för de som skulle sova på det våningsplan där skjutningen inträffade. Personalen har stöttat dem så mycket de kan. De har även lagt ut madrasser och bäddat åt dem i matsalen.

Boende har berättat att mannen mått dåligt i flera dagar innan detta inträffade. Vad har ni gjort för att hjälpa honom?

– Ser vi att en person mår dåligt så försöker vi uppmuntra den att söka hjälp. Det handlar mycket om att motivera individen att ta emot hjälp. Det är inte alltid så lätt.

Enligt Rebecca Bichis har personal som fanns på plats under kvällen hanterat situationen på ett bra sätt. De har erbjudits krisstöd men ingen har ännu tagit emot detta.

– Nattpersonalen har varit väldigt lugna och strukturerade när detta inträffade. De lämnade sitt pass i morse, väldigt trötta men stolta.

Följ ämnen i artikeln