”Dubbel-hyvlingen” från H&M

Publicerad 2023-02-14

H&M hyvlar personalens arbetstid i butikerna.

Men i Ängelholm flög det inte. Personalen stannade kvar.

Nu kör hyveln igen.

Ungefär 1 500 personer i 69 butiker runt om i landet har fått ”ett erbjudande” av klädjätten H&M. Gå ned i timmar – eller bli av med jobbet. Hur många timmar man fått behålla skiljer sig kraftigt och ingen av dem som Aftonbladet talat med har kunnat se en logik i hur de nya timmarna fördelats. H&M har inte velat uttala sig om detaljerna trots upprepade förfrågningar.

PLUS: Så vill H&M göra sig av med butikspersonalen

Fungerade inte överallt

Men nu visar det sig att hyvlingen inte bitit i alla butiker. I Ängelholm fick personalen besked om sina nya timmar. Det var bara ett problem. Fler än förväntat tackade ja till sina nya erbjudanden. Nu går hyveln igen med ett ännu sämre erbjudande.

– De meddelande att de har för avsikt att hyvla en gång till. Skälet är väl helt enkelt att det inte är tillräckligt många som slutat. Det är klart. Har man räknat med att ett visst antal personer ska tacka nej till sämre vilkor. Då blir det såklart så att när man summerar det så är det fortfarande för många timmar kvar jämfört med vad man vill ha. Då får man hyvla igen, säger ordföranden för Handelsanställdas förbund, Linda Palmetzhofer.

Handels ordförande, Linda Palmetzhofer.

Oro för att det sker på fler platser

Under slutet på förra veckan började förhandlare från Handels få indikationer om att flera hyvlingar var på gång i andra delar av landet.

– Just nu vet vi att det ska hända i en butik. I slutet på förra veckan fick vi höra från våra förhandlare att det var på gång, men nu har vi fått en indikation på att man tänkt om.

Så H&M har backat?

– Ja, vad vi förstår så har de gjort det. Nu hoppas vi såklart att det stämmer.

H&M: Medarbetarna vår viktigaste resurs

När Aftonbladet skickar frågor till H&M på måndagen säger de att det inte finns några planer om en ”andra hyvling”. Deras HR-chef Karin Stenström skriver i ett mejl:

”Påståendet om en ”andra hyvlingsomgång” är inte korrekt. Det finns ett undantagsfall gällande en (1) butik med särskilda omständigheter där det förekommit en andra omgång.”

En av H&M:s butiker i centrala Stockholm.

Men vilken butik det gäller vill de inte svara på. När Aftonbladet ber mer specifika svar kring varför just butiken i Ängelholm hyvlas en andra gång, mejlar deras pressavdelning tillbaka med svaret:

”Av respekt för de pågående fackliga förhandlingarna och för vår personal kommer vi inte kommentera specifika butiker.”

Enligt Karin Stenström beror omställningen på ändrat shoppingbeteende. Hon är ”väldigt ledsen” över att medarbetarna påverkas, men skriver samtidigt att hon hoppas att så många som möjligt ska fortsätta trots färre timmar.

”Våra medarbetare är, och kommer fortsatt att vara, vår absolut viktigaste resurs och vi vill självklart att de ska fortsätta sina karriärer hos oss på H&M.”, skriver hon till Aftonbladet.

Aftonbladet har upprepade gånger bett om en intervju med H&Ms Sverigechef. Han avböjer genom bolagets pressavdelning.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln