IDF-bevis från al-Shifa-sjukhuset kritiseras

Publicerad 2023-11-16

Bilder och filmklipp uppgavs bekräfta att Hamas haft en ledningscentral på al-Shifa-sjukhuset.

Men israeliska militärens bevis får nu kritik.

”Israel kommer att behöva visa upp bra mycket mer än en handfull ’grab and go’-gevär för att motivera att man stängt ner norra Gazas sjukhus”, skriver Kenneth Roth, tidigare chef för Human Rights Watch, på X.

Följ ämnen
Israel

Nästan ett dygn efter den militära insatsen mot Gazas största sjukhus, al-Shifa-sjukhuset, delade den israeliska militären (IDF) i går kväll bilder och filmer på olika föremål som uppgavs bevisa att Hamas haft en ledningscentral i sjukhuset.

Kalasjnikov-gevär, skottsäkra västar, granater och Hamas-plagg var några av sakerna som visades upp.

IDF-talespersonen Jonathan Conricus beskrev i en film fynden som ”toppen av ett isberg”.

Materialet har ännu inte verifierats av någon utomstående part.

Hamas har uppgett att filmen är iscensatt.

Israeliska soldater inne på Al-Shifa-sjukhusets område i Gaza City.

Inlägg redigerades

Och även om många bedömare – och även den amerikanska regeringen – uppgett att det är troligt att Hamas har militär verksamhet på civila platser som exempelvis sjukhus har det kommit kritiska reaktioner på IDF:s bilder och filmer från al-Shifa.

Det första klippet som IDF delade på X (tidigare Twitter) från sjukhuset uppgavs vara oredigerat och visa ”den obestridliga sanningen”.

Det inlägget togs sedan bort.

Nästa inlägg innehöll samma video, men några sekunder kortare. En laptop som visats upp som Hamas-fynd var nu maskad.

Kommentarerna och kritiken efter redigeringen lät inte vänta på sig i sociala medier.

En satellitbild av al-Shifa-sjukhuset i Gaza och dess närområde tagen den 11 november.

”Har särskilt skydd”

Men även från etablerade håll har frågetecken höjts.

Människorättsorganisationen Human Rights Watchs FN-chef Louis Charbonneau säger till nyhetsbyrån Reuters:

– Sjukhus har särskilt skydd under internationell humanitär lag. Läkare, sjuksköterskor, ambulanser och annan sjukhuspersonal måste tillåtas att göra sitt jobb och patienter måste skyddas. Sjukhus förlorar bara detta skydd om det går att visa att skadliga handlingar utförts från lokalerna. Den israeliska regeringen har inte tillhandahållit något bevis för det.

Organisationens tidigare chef Kenneth Roth skrev på X:

Israel kommer att behöva visa upp bra mycket mer än en handfull "grab and go"-gevär för att motivera att man stängt ner norra Gazas sjukhus, vilket fått enorma konsekvenser för en civilbefolkning med akuta medicinska behov”.

Området runt al-Shifa, Gazaremsans största sjukhus, har hamnat i fokus för striderna i området de senaste dagarna.

”Antiklimax”

I en analys i den israeliska tidningen Jerusalem Post kallade tidningens militärkorrespondent Yonah Jeremy Bob det hela för ett ”antiklimax” och skrev att han var förvånad över att IDF inte uppgett att några Hamas-medlemmar gripits vid räden. Han konstaterade också att fler Hamas-kopplade före föremål tycks ha hittats när IDF utförde en räd mot barnsjukhuset Rantisi för några dagar sedan än vid den stora insatsen mot al-Shifa.

”Att ta över Shifa skulle vara krigets stora höjdpunkt, och visa Hamas när de är som mest nedbrutna, och kanske till och med Hamasledare som kidnappats eller dödats. I stället har insatsen väckt frågor om ifall Israel kan nå sitt långsiktiga mål om att undertrycka Hamas”, skrev han också.

Beslag som uppges vara från sjukhuset, enligt IDF.

”Svaga ursäkter”

Personer i Gaza som nyhetsbyrån  Reuters pratat med uppger att det som visas i IDF-videon inte är i närheten av hur en omfattande underjordisk ledningscentral kan se ut.

Personal på al-Shifa-sjukhuset har återkommande uppgett att det inte finns någon militär verksamhet i byggnaderna.

Likadant sa Nahed Abu Taaema, chef för Nassersjukhuset i staden Khan Younis i södra Gaza, till Reuters, efter rädens första dag.

– Detta är svaga ursäkter. Motståndsrörelsen finns inte inne i medicinska byggnader.

– Israelerna hävdade att det fanns kommandocentraler i al-Shifa, och när de inte hittade något stod de där utskämda inför hela världen, och fick hitta på ursäkter för sina tidigare lögner.

Beslag som uppges vara från sjukhuset, enligt IDF.

Fortsatta strider

Under torsdagen uppgav al-Jazeera att strider fortsatt vid al-Shifa och att bland annat stridsvagnar fanns vid platsen och skottlossning hörts.

Kanalen uppgav att israeliska militären sagt till familjer som bor i närheten av sjukhuset att evakuera från sina hem, men att många inte vågat lämna av rädsla för israeliska krypskyttar.

FN uppgav också att man ser över möjligheterna att evakuera sjukhuset, men att det finns logistiska begränsningar.

Exempelvis finns det enligt palestinska Röda halvmånen inte tillräckligt med bränsle till ambulanser för att evakuera patienterna.

Enligt Världshälsoorganisationen befinner sig totalt 600 patienter, varav 27 med kritiska skador, på sjukhuset.