Lagbrott att visa sin röstsedel - men inte överallt

Uppdaterad 2012-11-07 | Publicerad 2012-11-06

TV-kanalen Fox News programledare och politiska kommentator Sean Hannity postade i kväll en bild på sin röstsedel på Twitter.

Att han röstade på Mitt Romney fick inte många att höja på ögonbrynen - men att han med sin tweet bröt mot lagen överraskade nog en del.

Kim Kardashian visade upp upp sin röstsedel.

För i samma stund Sean Hannity lade ut bilden, som visade en röst på Mitt Romney, begick han också ett lagbrott. Det är nämligen olagligt i staten New York att avslöja vad som står på en förtryckt röstsedel. En bestämmelse från tiden före de sociala mediernas intåg för att skydda mot valfusk och övertalningsförsök.

Kan leda till åtal

– Det handlar om en förseelse men skulle kunna leda till ett åtal av en åklagare, säger John Conklin, talesperson för The New York State Board of Elections, till nyhetsbyrån AP.

Företeelsen att visa en förtryckt röstsedel på Twitter, Instagram eller några andra sociala nätverk togs sannolikt inte i beaktande när konstitutionen författades. Men ämnet har blivit en snackis och diskuterats livligt på nätet, det är nämligen olika regler som gäller för de olika staterna. Sajten gizmodo.com publicerade därför i dag en guide över olika staters lagstiftningar rörande röstsedlar, fotografi och sociala medier.

Kim Kardashian bröt också mot lagen

Fast Sean Hannity är långt i från ensam om att skryta om sin politiska tillhörighet på sociala medier. Enligt en undersökning av företaget Pew signalerade 22 procent aktivt vem de tänkte rösta på, uppger nättidningen Huffington Post.

Hannity är inte heller den enda kändisen som har publicerat en bild av sin röstsedel på sociala medier. Fotomodellen och skådespelerskan Kim Kardashian gjorde det också. Fast skandalomsusade 32-åriga Kardashian använde Instagram i stället för Twitter.