Kolla – här är det soligast i Sverige

Uppdaterad 2019-06-24 | Publicerad 2011-08-09

Norrlandskusten har landets bästa väder

LULEÅ LEDER LIGAN Badgäster vid Trolltjärn i Luleå njuter av solen och värmen. Och det är i norra Sverige som semesterfirarna haft störst tur med vädret. Luleå leder solligan med 755 timmar.

Norra Sverige har haft sommarens bästa väder. Hittills.

Vill du ha sol den här veckan är chansen störst i Stockholms skärgård.

Nu står det klart var man haft det bästa semestervädret i sommar: utmed Norrlandskusten.

Luleå leder solligan med 755 somriga soltimmar från den 1 juni och fram till nu. Åtminstone enligt SMHI:s mätning av soltimmar på 17 orter från norr till söder.

I samma mätning ligger Umeå på fjärdeplats med upp emot 634 soltimmar.

Regn i norr

Norrlandskusten har också varit relativt förskonad från regn. I Bjuröklubb utanför Skellefteå regnade det till exempel bara 16 millimeter i juni.

Men den som söker efter sol den här veckan gör nog ändå klokt i att inte åka norrut. Det regnväder som dominerade södra Sverige i söndags har nu flyttat sig dit.

Inte heller i södra Sverige går det att undgå regnskurar.

Inte bara sol

Förra veckan fanns det soligaste vädret i Visby och på Ölands norra udde. Solsäkrast den här veckan är det dock i Stockholms skärgård – även om allt inte är idel solsken där heller.

– På onsdag blir det regn även där. Men annars blir det växlande molnighet och lite mer soliga perioder i östra Sverige än i västra som får mer regnskurar, säger Anna Hagenblad, meteorolog på SMHI.

Följ ämnen i artikeln