Anna Kinberg Batra tror inte att fler vänner anställts

Publicerad 2024-04-17

Justitieombudsmannen ska nu granska länsstyrelsen i Stockholm efter flera veckor av avslöjanden kring landshövding Anna Kinberg Batra.

Trots turbulensen är hon säker på att hon ska sitta kvar som chef för myndigheten:

– Det tänker jag absolut, säger hon.

Efter att ha duckat Aftonbladets frågor under flera veckors tid ställde Anna Kinberg Batra äntligen upp på en intervju.

Detta efter att hon först valt att prata med TV4, SVT och Sveriges radio om den förtroendekris hon just nu går igenom, efter Aftonbladets avslöjande att hon anställt sin vän Anna Borgs som planeringschef på länsstyrelsen i Stockholm.

Aftonbladet kunde redan för flera veckor sedan avslöja den ovanliga rekryteringsprocessen.

En lapp hängdes upp i receptionen på myndigheten, men ingen som jobbar där inkom med någon jobbansökan.

Det var endast en person som sökte – Anna Kinberg Batras kompis Anna Borgs.

Senare kunde Aftonbladet avslöja att Anna Kinberg Batra anställt ännu en vän, managementkonsulten Gunnar Ekman.

Ekman fick en lön på 90 000 kronor i månaden.

Anna Kinberg Batra.

Jobbet utannonserades inte och ingen annan sökte.

Ytterligare två personalärenden har kritiserats, bland annat att Mikael Jeppson anställdes som ny beredskapschef, trots att han inte uppfyllde kraven.

Men landshövdingen fortsatte att ducka Aftonbladets frågor, fram till sent på tisdagskvällen.

Tänker du sitta kvar?

– Det tänker jag absolut.

– Det har ifrågasatts hur jag jobbar och hur vi jobbar på myndigheten. Det ska inte behöva hända. Jag tycker det är väldigt tråkigt.

Anna Kinberg Batra säger att hon tagit initiativ till en utredning internt.

– Justitieombudsmannen kommer också granska det som hänt. Även om de kommer fram till att det inte begåtts något formellt fel så är det klart att det är olyckligt att bli ifrågasatt över huvud taget. Det ska inte behöva hända. Det är väldigt tråkigt och det är jag ledsen för.

Men varför utlyste du inte de här jobben på ett normalt sätt då?

– Det är fyra helt olika positioner som är omdiskuterade och jag har inte haft någon annan intention än att göra rätt och rekrytera på kompetens.

Vem var det som tog beslutet att inte lägga ut de här jobbannonserna på hemsidan?

– Varje process har skötts så bra som möjligt. Det har handlat om kompetensen. Jag har också rådgjort med medarbetare inne på myndigheten där jag var ny som chef förra våren då.

Då var det du som fattade beslut att inte lägga ut de här annonserna?

– Jag fattade beslut om att rekrytera och om att de här positionerna skulle behövas. Sen står det att man ska kungöra på lämpligt sätt och det där kan tolkas och det tycker jag är synd.
– Men nu får Justitieombudsmannen titta på det och det tycker jag är bra.

Anna Kinberg Batra.

Enligt en av Sveriges främsta experter på förvaltningsrätt, professor Olle Lundin i Uppsala, skulle anställningen av vännen Anna Borgs kunna vara korruption.

Hur kommenterar du det?

– Nu ska det göras olika utredningar och granskningar. Jag såg i dag att Riksåklagaren beslutade att inte inleda någon förundersökning.

Finns det fler vänner till dig som anställts som allmänheten inte känner till?

– Inte vad jag vet. Det är alltid kompetensen som gäller. Jag känner massa folk och jag har lärt känna flera sedan jag började på länsstyrelsen förra året, men oavsett om man känner varandra sedan tidigare så är det inte det som avgör om man får jobb på länsstyrelsen i Stockholm.

Du väljer att prata med TV4, SVT och Sveriges Radio innan vi får en intervju med dig, trots att det är vår nyhet från början. Varför väljer du att prata med redaktioner om en nyhet som de är tvåa på?

– Nu står jag ju här och svarar på dina frågor.

Du hade ju kunnat prata med min kollega Olof Svensson redan för flera dagar sedan?

– Nej, när Aftonbladet ställde frågor före påsk så fick ni också svar. Det kom frågor om en rekrytering. Det brukar inte myndighetschefen svara på.

Nu var det ju ganska speciella omständigheter. Det blev ju till och med så att Aftonbladets reporter själv fick åka och sätta upp en lapp på länsstyrelsen.

– Hur olika reportrar agerar är ju upp till er, men det är inte så att vi inte har svarat på frågor. Det har vi gjort flera gånger genom flera olika företrädare.

Det enda svaret Aftonbladet fått fram tills på tisdagskvällen är följande skriftliga meddelande:

”Aftonbladets rapportering om under den senaste veckan väcker frågor om förtroendet för både mig och myndigheten, det drabbar våra medarbetare vilket jag tar på stort allvar och beklagar. Om vår myndighet och våra arbetssätt kan ifrågasättas behöver vi förbättra oss. Det arbetet är redan påbörjat.
Jag har fått äran att tjänstgöra som landshövding i mitt hemlän. Av min bakgrund följer att jag känner många personer i olika delar av länet, vilket jag hoppas kan göra nytta för både myndigheten och för länets utveckling. Just därför är det särskilt viktigt för mig att arbeta så att myndighetens förtroende inte kan ifrågasättas”.