Då kraschar rymdlabbet – ”blir troligtvis i Europa”

Uppdaterad 2018-03-31 | Publicerad 2018-03-30

Det kinesiska rymdlabbet Tiangong-1 är på väg att störta från himlen.

Kraschlandningen väntas ske mellan den 29 mars och 9 april och Spanien, Portugal, Frankrike eller Grekland pekas ut som potentiella nedslagsplatser.

”Sannolikheten att en person blir träffad är 10 miljoner gånger mindre än den årliga risken att bli träffad av blixten”, skriver organisationen ESA.

Rymdstationen Tiangong-1 är Kinas första och har legat i omloppsbana sedan 2011, men bränslet börjar ta slut och den har nu spelat ut sin roll.

I september 2016 meddelade kinesiska myndigheter at man ”tappat kontrollen” över stationen som därmed var på väg tillbaka till jorden.

Exakt när och var den ska slå ned har varit ett mysterium men enligt den senaste beräkningen från den europeiska rymdorganisationen ESA kommer den kinesiska rymdstationen – som är stor som en buss – att störta ned från himlen mellan den 29 mars och 9 april uppger The Washington Post.

Väger drygt nio ton

Stationen kommer färdas genom atmosfären i en hastighet av sju kilometer i sekunden och nedslagningsplatsen har tidigare varit okänd – fram tills nu.

Även om den drygt nio ton tunga rymdstationen väntas brytas sönder i atmosfären så tros stora delar kunna fortsätta mot jorden – närmre bestämt i Spanien, Portugal, Frankrike eller Grekland.

Värt att notera är att beräkningen är preliminära och därmed osäker uppger ESA.

”Det är omöjligt för oss att ge en precisis tid eller plats” säger myndigheten.

Bara en har träffats tidigare

Enligt ESA kan delar även landa 43 grader åt endera håll från ekvatorn – mellan Kanada och Sydeuropa i norr och Sydafrika och Australien i söder.

ESA påpekar att stora delar av området där delar kan falla ned består av hav och att endast en person har träffats av nedfallande delar genom åren.

Den personen klarade sig dessutom utan skador skriver ESA på sin sajt.

”Därav är sannolikheten att personligen bli träffad av en del av Tiangong-1 i verkligheten 10 miljoner gånger mindre än den årliga risken att bli träffad av blixten”, konstaterar organisationen avslutningsvis.

”Kan inte styra detta”

Dock förklarar Jonathan McDowell, astrofysiker på Harvard University, att delar som väger som så mycket som 100 kilo kan nå jorden och att minimala förändringar i atmosfären kan ändra landningsplatsen ”från en kontinent till en annan”.

– Du kan verkligen inte styra dessa saker. Dagarna innan kommer vi nog inte att veta mer än vad vi kommer göra 6–7 timmar innan. Att inte veta när den kommer att landa betyder samtidigt att vi inte vet var, säger McDowell.