Lööf redo att ta Andersson utsträckta hand efter valet: ”Väldigt bra samarbete”

Uppdaterad 2022-09-09 | Publicerad 2022-09-04

Några regeringssamtal pågår inte mellan S och C, enligt Annie Lööf.

Dock står hon redo om statsministerhanden sträcks ut efter valdagen.

– Centerpartiet är beredda att axla det ansvar som det innebär att sitta i regering, säger hon till Aftonbladet.

Med sex dagar kvar till valet 2022 återstår frågan kring vem eller vilka partier som ensamt eller gemensamt kommer att styra Sverige de kommande fyra åren.

Under torsdagen mötte Centerpartiledaren Annie Lööf väljare och kampanjarbetare i både Falun och Gävle. Hon passade då återigen på att trycka på vilka hennes krav är för att ingå i en eventuell regeringskonstellation efter den 11 september.

– Jag kommer som partiledare göra allt jag kan för att få så stort genomslag för vår politik efter valdagen och har ställt krav på båda statsministerkandidaterna. Till Ulf Kristersson har jag sagt att: kom tillbaka till det som var alliansen och klipp banden med Sverigedemokraterna och till Magdalena Andersson har jag sagt att det är viktigt att hon fortsätter att vara så öppen och lyhörd som hon har varit hitintills.

Om Socialdemokraterna skulle sträcka ut handen till Centern efter valet är man redo att axla det ansvar som det innebär att sitta i en regering, säger Annie Lööf.

– Att vilja samarbeta med alla utom SD och att förstå att det inte finns någon majoritet för vänsterpolitik utan att man fortsätter att luta sin politik åt mitten. Med det går jag in och avvaktar valresultatet innan man sätter sig i förhandlingar åt respektive håll.

”Pågår inga samtal”

I en artikel i Expressen nyligen framkom det uppgifter om att S vill hålla MP utanför en eventuell ny regering. Detta då de uppfattas som en bromskloss. I stället vill S bilda regering med C. Är detta några pågående samtal ni har?

– Nej, det finns inga sådana samtal. Vi går till val som ett självständigt, borgerligt, liberalt parti som söker uppgörelse i den breda mitten i svensk politik. Så som vi har samarbetat de senaste decennierna.

Men det mest troliga är väl ändå att det lutar åt en S-ledd regering för din del?

– Tyvärr så har Ulf Kristersson nu i somras sagt att han utesluter samarbete med Centerpartiet och i stället valt att fördjupa sitt samarbete med SD. Det är väldigt beklagligt, det hade varit bättre om vi hade kunnat hitta gemensamma former över blockgränsen. Jag ser Magdalena Andersson som en möjlig statsministerkandidat om hon fortsätter det ledarskap och den öppenhet kring samarbete som hon haft hittills.

Annie Lööf under kampanjandet i Gävle i fredags.

Men det finns alltså inga samtal mellan er om en potentiellt framtid redan nu?

– Nej. Både Socialdemokraterna och Centerpartiet har varit väldigt tydliga med att vi går till val som självständiga partier. Och det är viktigt. Det skiljer väldig mycket mellan oss, både i ideologi och sakpolitik. Sedan är jag, efter valdagen, beredd att förhandla och samarbeta för att så snabbt som möjligt få en stabil regering på plats.

”Beredda att ta ansvar”

Men om Magdalena Andersson sträcker ut en hand efter valdagen, tar du den då?

– Ja, vi har de senaste åren haft ett väldigt bra samarbete, budgetsamarbete till och med, och grunden för att det har fungerat så bra har handlat om tillit och förtroende. Men också att de har varit väldigt lyhörda och att vi har fått genomslag för mycket av vår politik.

Du har ministervana sedan tidigare, är det något du är sugen på igen?

– Det stämmer att jag har suttit i regering tidigare men ministerposter är inte det viktigaste för oss. Det är klart att vi är beredda att ta ansvar och ta ledarskapet och sitta i en regering, men det är inte det viktiga. Utan det är att få genomslag för vår politik och att Sverige så fort som möjligt får en stabil regering på plats.

– Sedan är vi beredda att axla det ansvaret som det innebär att sitta i regering, men det viktigaste för oss är att det politiska innehållet är det rätta. 

Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar har sagt att hon tänker vara med och förhandla budget efter en eventuell valvinst för vänstersidan. Hur tänker du kring det?

– Jag har ett öppet sinne att samarbeta och förhandla efter valdagen med partier som finns i den breda politiska mitten för det är så vi kan skapa breda koalitioner och stabilitet. Jag har ganska få röda linjer efter valet men de handlar om att vi inte kommer släppa fram en SD-stödd regering, eller medverka i eller till en regering som Vänsterpartiet sitter i samt att vi inte kommer medverka till en politik och budget som är vänster. Så nej, vi vill inte budgetförhandla med Vänsterpartiet.

Efter att det framkom att Annie Lööf var måltavla under attentatet i Almedalen har hon blivit mer vaksam, säger hon. Här i samspråk med Anders W Jonsson (C) mellan valbodarna i Gävle.

”Mer vaksam Annie”

Men på vilket sätt skulle V kunna få vara med och ha någon typ av inflytande efter valdagen om du fick bestämma?

– Det är upp till statsministerkandidaterna att söka stöd för en möjlig regering. Centerpartiets ingång är att få genomslag för vår politik och att medverka till att få en så stabil regering som möjligt på plats och det bygger på att den regeringen kan föra seriösa samtal över blockgränsen och då kan varken Ulf eller Magdalena luta sig  för mycket på sina ytterkanter för då får man inte bredden och det blocköverskridande. 

För ett tag sedan framkom det att även du var måltavla i Almedalsdådet. Hur känns det att visas i offentliga miljöer nu i valspurten?

– Det påverkar mig. Det är klart att det är både olustigt och omskakande. Jag har ju vetat detta under en ganska lång tid, av naturliga skäl, och har därför hunnit landa lite i det och har bedrivit en lång valrörelse nu i det offentliga och mött människor. Som privatperson så är det  klart att jag påverkas på djupet, men som politiker blir jag än mer övertygad om att stå upp och stå pall för man har en politisk drivkraft som säger att hatet inte får vinna och därför fortsätter jag att resa runt och träffa människor.

– Men det är klart att den här olustkänslan finns med.

Är det en mer rädd Annie som möter väljarna nu än före Almedalen?

– Nej, men en mer vaksam Annie.