Stenevis attack mot regeringen: ”En anpassning till en totalitär regim”

Publicerad 2023-01-18

Erdogan-dockan som hissades i Stockholm hamnade i världens blickfång – men lyste helt med sin frånvaro i riksdagens partiledaredebatt.

Nu riktas stark kritik mot regeringens Turkiethållning och den svenska Natoprocessen.

– Det är en anpassning till en totalitär regim som är väldigt problematisk, säger Märta Stenevi (MP).

Den senaste veckans stora snackis har varit aktionen där en docka föreställande Turkiets president Recep Erdogan hissades i Stockholm.

Därefter har en rad fördömanden följt, från såväl svenska som turkiska företrädare och toppolitiker.

Men när riksdagens partiledardebatt genomfördes lyste diskussionen med sin frånvaro.

Erdogandockan.

Riktar hård kritik mot regeringen

Utanför plenisalen var åsikterna däremot starka, kanske främst hos Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi, som riktar hård kritik mot regeringen sätt att fördöma aktionen.

– Jag tycker aktionen i sig är osmaklig. Det är inte ett bildspel jag står bakom eller tycker är bra. Däremot är regeringens reaktion väldigt anmärkningsvärd då man springer runt och i princip snubblar på varandra för att försäkra Turkiet om att det är problematiskt och uttrycker ordalag som att det skulle röra sig om ett sabotage. Det ligger skrämmande när hur Erdogan själv uttrycker sig när han kallar aktionen för terrorism, säger Märta Stenevi.

Hon fortsätter:

– Det är en anpassning till en auktoritär regim som är väldigt problematisk. Vad jag personligen än tycker om en sån aktion har vi yttrandefrihet i Sverige, som är väldigt långtgående. Man får rita makthavare på olika sätt om man vill, man får bränna koranen, man får bränna svenska flaggan om man så önskar. Det är väldigt viktigt att vi står fast vid yttrandefriheten. Det är klart man ifrågasätter när regeringens magreflex är att springa ut och kritisera och bli oerhört oroliga över hur Turkiet ska känna kring detta.

Märta Stenevi på onsdagens partiledardebatt.

”Denna skamlösa handling”

Utrikesminister Tobias Billström fördömde aktionen som han kallade en ”låtsatsavrättning” och ett sabotage mot Sveriges Natoansökan som ”försvagade vårt land”

”Denna skamlösa handling riskerar nu att försvåra och försena den process där Sverige och vår blivande allierade Turkiet steg för steg byggt förtroende för varandra för att möjliggöra en turkisk ratificering av ett svenskt medlemskap i Nato”, sa Billström i en kommentar.

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson säger till Aftonbladet att han har förståelse för hur Tobias Billström och Ulf Kristersson har uttryckt sig om aktionen, men anser också att aktionen kan försvåra och fördröja Sveriges inträde i Nato.

– Det kanske var meningen, och då tycker jag det är ansvarslöst att agera på det sättet. Men det ska inte vara kriminellt att agera så, säger Åkesson till Aftonbladet.

Hur mycket ska vi kuva oss för Turkiet och Erdogan?

– Egentligen inte alls, enligt min uppfattning. Men det är inte det där är frågan om, utan frågan om att stänga signaler i ett väldigt känsligt läge. Det är ingen lätt balansgång, och det måste ha förståelse för.

För DN uppger Åkesson att han har starka synpunkter på att Erdogan kallas för ”folkvald president”.

– Jag är partiledare för det antiislamistiska partiet SD och har starka synpunkter på en islamistisk diktator som Erdogan. Han är folkvald, ja. Men det är också Putin i den meningen, säger han till DN.

Även Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar tycker, som Märta Stenevi, att regeringen hanterat situationen dåligt.

– Hela regeringens sätt att hantera processen har varia sjabblig, visat på svaghet, otydlighet och förvirring. I Sverige är det svenska folket som bestämmer, vi har grundlagar vi står upp för och ingen utländsk makt, särskilt inte en diktator i en auktoritär regim, har rätt att bestämma över Sverige, säger Dadgostar till Aftonbladet.

Magdalena Andersson (S) vill inte ”recensera” regeringens hantering av Erdogan-dockan, utan erbjuder sig i stället att på alla sätt stötta regeringen i ”den tuffa Natoprocessen”.

Miljöpartiets Märta Stenevi håller med Dadgostar om att Sverige borde ha en tydligare hållning.

– En auktoritär regims president ska inte vara inne i den svenska debatten och ifrågasätta den svenska yttrandefriheten. Här ska Sverige i stället göra en tydlig markering mot Turkiet om att det inte är Turkiets sak. Vi har en väldigt långtgående och stark yttrandefrihet och den ska vi slå vakt om, och inte börja köpslå med Turkiet om en Natoansökan.

Ulf Kristersson ställde inte upp på enskilda intervjuer efter partiledardebatten, men höll en pressträff efteråt där han inte höll med om bilden att Sverige inte tillräckligt starkt stod upp för yttrandefriheten, och ifrågasatte bilden att Sverige gått för långt i försöken att blidka turkiska påtryckningar.

Tobias Billström och Ulf Kristersson.

Följ ämnen i artikeln