Regeringens plan för att få igenom pensionsförslaget

Publicerad 2022-06-15

Vårbudgetkaoset fortsätter.

Regeringen kommer göra det ovanliga draget att yrka avslag för sin egen budget och skapa ett budgetvakuum.

Sedan ska en ny budget läggas fram med det stoppade pensionsförslaget.

Aftonbladet kunde via källuppgifter i går berätta om regeringens plan för att lösa budgetstriden – att lägga en extra vårändringsbudget och på så vis få med det omtalade pensionsförslaget.

På onsdagsmorgonen bekräftade finansminister Mikael Damberg att det är så regeringen kommer agera.

– Vi bedömer att det finns stöd av riksdagens ledamöter för en förstärkning av pensionerna. Vi kommer yrka avslag på finansutskottets förslag till ändringsbudget. Vi kommer återkomma med en extra ändringsbudget, säger han.

Planen innebär att regeringen under dagens omröstning kommer yrka avslag på sin egen budget. Då ställs avslaget mot högeroppositionens förslag, om högeroppositionen får minst röster uppstår ett budgetvakuum.

Sedan kommer regeringen lägga en extra ändringsbudget.

– Om regeringen lägger en extra ändringsbudget så kommer det tas upp i kammaren redan nästa vecka, säger Åsa Westlund (S), ordförande i finansutskottet.

Finansminister Mikael Damberg (S) och finansutskottets ordförande Åsa Westlund (S).

M: Visar vilken svag regering vi har

Om det drar ut på tiden av någon anledning är det möjligt att kalla in riksdagsledamöterna för en omröstning senare i sommar.

Budgetstriden inleddes i förrgår då högeroppositionen stoppade regeringens pensionskompromiss med C, MP och V. Förslaget stoppades redan i riksdagens finansutskott, vilket innebär det inte går att rösta om det i kammaren om inte talmannen godkänner det.

Oppositionen motiverade sitt agerande med att förlaget kom in för sent, en uppfattning som Åsa Westlund inte delar. Moderaterna anser också att förslaget saknar ekonomisk täckning.

Mikael Damberg svarade inte på följdfrågor utan kommer att ha en presskonferens efter budgetdebatten omkring klockan 13.

Elisabeth Svantesson (M).

Elisabeth Svantesson (M), vice ordförande i finansutskottet är dock mycket kritisk:

– Det visar vilken svag regering vi har. Det allvarligaste är att finansminister ger ett tydligt besked om att det inte blir mer pengar till försvaret, till polisen, till Ukraina och dessutom säger man nej till ett historiskt pensionspaket som ger stärkt ekonomi till alla pensionärer.

Men pengarna hade ju kommit om ni släppt igenom ändringsförslaget i finansutskottet?

– Det fanns det ingen majoritet för, framför allt fanns det inte möjlighet att göra det.

Men det fanns majoritet i riksdagen?

– Det finns en riksdagsordning, det finns regler som vi alla förhåller oss till vilket vi har gjort under de två senaste åren, det finns många förslag vi inte lagt.

Men har de frångått riksdagsordningen nu?

– Nej, så här kan man absolut göra, men man kan inte lägga ändringsförslag på det sättet. Det var inte jag som tog det beslutet utan riksdagsförvaltningen. Precis som vi möter riksdagsordning så möter Centerpartiet och Socialdemokraterna samma sak. 

Vid klockan 14.30 på onsdagen uppgav den politiska vilden Amineh Kakabaveh att hon ställer två nya krav inför omröstningen nästa vecka. Hon säger till TT att hon inte kommer att stödja regeringens extra vårändringsbudget om inte regeringen lovar att inte exportera vapen till Turkiet.

– Det vore som om jag skulle skicka vapen dit som används mot kurderna, säger hon till TT.

Hennes andra krav är att regeringen måste lägga in mer pengar mot hedersförtryck i budgeten.