Från designer till dukningskonstnär

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2005-12-29

Catharina Lindeberg Bernhardsson lever på dukningar

Tidigare klädde hon kungabarnen – nu dukar hon höjdarnas bord.

Möt Catharina Lindeberg Bernhardsson, dukningskonstnär.

Catharina Lindeberg Bernhardsson, 51, bor på Lidingö utanför Stockholm. Efter många år som framgångsrik barnklädesdesigner – hon har bland annat klätt kungabarnen i unga år – har hon sadlat om och kallar sig numera dukningskonstnär.

Hur blir man dukningskonstnär?

– När jag bodde i Belgien under några år blev jag väldigt intresserad av blommor och gick en florisutbildning. När jag kom hem igen tag jag med mig mina nya kunskaper och öppnade en liten butik, berättar Catharina Lindeberg Bernhardsson.

Medan hon varit borta hade både produktionen och föräljningen av kokböcker formligen exploderat i Sverige.

– Plötsligt visste alla hur de skulle laga maten, men ingen visste hur de skulle duka bordet. säger hon.

Så föddes hennes idé. Nu arbetar hon på heltid med dukning, både som föreläsare och inhyrd proffsdukare. Hon har också givit ut en bok, ”Catharina dukar”.

Vilket är ditt bästa tips för en lyckad dukning?

– Att det ska vara mycket! Vill man duka med tulpaner ska det inte bara vara ett litet fång, det ska vara massor av tulpaner. Eller massor av mossa, eller hö – det är mängden som ger aha-upplevelsen.

Det behöver inte vara så komplicerat, menar hon. Gå ut i skogen och använd det som finns: kvistar, blåbärsris, rönnbär och nypon.

– I mataffärens grönsaksdisk finns det också mycket du kan använda. Savoykål är fantastiskt vackert att duka med, brysselkål likaså. Skiva en apelsin och torka i ugnen, lägg knippen med rädisor i terracottakrukor eller duka med kvisttomater. Så kan gästerna äta dukningen också!

Följ ämnen i artikeln