Uppgifter: Kinesiska rymdlabbet kraschar i helgen

Publicerad 2018-03-31

Det kinesiska rymdlabbet Tiangong-1 är på väg att störta från himlen.

Kraschen sker mellan lördagsnatt och söndag uppger nu The Guardian.

”Om du befinner dig på rätt ställe, vid rätt tillfälle så kan det bli en ganska spektakulär syn, säger Holger Krag, chef på ESA i Darmstadt till tidningen.

Det är dock fortfarande högst oklart exakt var den kommer att slå ned.

Den kinesiska rymdstationen Tiangong-1 har legat i omloppsbana sedan 2011, men har nu slut på bränsle och kommer återgå till jorden inom kort.

Exakt när och var rymdlabbet – som är stort som en buss och färdas genom atmosfären i en hastighet av sju kilometer i sekunden – kommer att slå ned har varit ett mysterium.

Den europeiska rymdorganisationen ESA uppgav tidigare i veckan att det kan bli mellan den 29 mars och 9 april, men nu menar ESA att det blir redan under helgen – närmre bestämt mellan lördag natt och söndag kväll.

Det är i nuläget oklart exakt var den kommer att slå ned.

Fortfarande oklart var den slår ned

Trots att den drygt nio ton tunga rymdstationen väntas brytas sönder i atmosfären så kan stora delar nämligen fortsätta mot jorden – i riktning mot Europa och länder som Spanien, Portugal, Frankrike eller Grekland.

Samtidigt kretsar Tiangong-1 över stora ytor och har en ”risk-radie” som sträcker sig över Nord- och Sydamerika, Kina, Mellanöstern, Afrika och Australien. ESA påpekar även att stora delar av riskområdet består av hav och att endast en person har träffats av nedfallande delar genom åren.

”Sannolikheten att en person blir träffad av en del av Tiangong-1 i verkligheten är 10 miljoner gånger mindre än den årliga risken att bli träffad av blixten”, har ESA tidigare konstaterat i ett uttalande.

Även Holger Krag, chef på ESA i Darmstadtm konstaterar att risken är liten.

”Om man befinner sig i riskområdet så är risken att bli träffad lika stora som sannolikheten att träffas av blixten två gånger på samma år”.

”Över på ett ögonblick”

Själva händelsen kommer enligt honom att vara över på ett ögonblick och kommer kunna ses som ett brinnande eldklot som färdas genom himlen.

”Om du befinner dig på rätt ställe vid rätt tillfälle och himlen är klar så kan det bli en ganska spektakulär syn. Den kommer att vara synlig för blotta ögat, även i dagsljus, och se ut som en mycket långsamt stjärnfall som sedan delas upp i flera andra stjärnfall”, säger Krag till The Guardian.

Varje år faller över 100 ton rymdavfall mot jorden men det mesta hinner brinna upp i atmosfären. Trots det kan fortfarande dussintals bitar, med en radie av omkring 20 mil, nå jorden. Bland de mer farliga delarna finns bland annat bränsletanken som innehåller det giftiga ämnet hydrazin.

Även om Tiangong-1, med cirka 1,5–3,5 ton delar, kommer att blir den största mängden av rymdskräp som faller tillbaka mot jorden hitintills i år så är den långt ifrån en rekordstor mängd historiskt sett.

Går aldrig att förutse

2001 slog den ryska rymdstationen Mir, utan skador, ned i Stilla havet, och 1979 störtade den amerikanska stationen Skylab ned i västra Australien, som är mycket glestbefolkat, och spridde ut delar i ett området av flera mil.

Trots att forskningscenter världen över har en mycket sofistikerad datorutrustning för att kunna räkna ut när och var rymdstationerna återvänder så är det i princip omöjligt att ge ett helt säkert svar.

”Vi kommer aldrig helt kunna förutse när och var dessa delar kommer att nå jorden då de faller så pass fort” förklarar Holger Krag för The Guardian.

Följ ämnen i artikeln