Socialstyrelsen: Fördubbla antalet blodgivare

Mattias Mächs/TT

Hanna Lindmark/TT

Publicerad 2024-06-14 06.45

64 procent av befolkningen kan tänka sig att ge blod, men bara 3 procent gör det, enligt en undersökning från Socialstyrelsen. Arkivbild.

Antalet blodgivare i Sverige behöver fördubblas, enligt Socialstyrelsen. Annars kan Sverige inte upprätthålla en beredskap i en krissituation med många skadade.

”Det är framförallt i storstäderna som blodgivarna skulle behöva bli fler”, säger Helena Ström, sakkunnig inom blodfrågor på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Det finns omkring 200 000 aktiva blodgivare i dag. Antalet behöver enligt Socialstyrelsen fördubblas, och uppgå till fem procent av befolkningen. Detta för att uppnå en starkare beredskap vid händelser med många skadade.

”Det händer att operationer och behandlingar ställs in, och skulle en större kris uppstå finns i dag inget effektivt sätt att få fram mycket blod snabbt”, säger Taha Alexandersson, avdelningschef för krisberedskap och civilt försvar på myndigheten.

Under 2023 anmälde sig 41 602 personer som nya blodgivare i Sverige, enligt statistik från Svenska blodalliansen. Det är en minskning med 14 procent jämfört med året innan, då antalet nyanmälningar landade på 48 318.

Samtidigt visar en undersökning från Socialstyrelsen att 64 procent av svenskarna kan tänka sig att ge blod, men det är bara 3 procent som gör det.

”Vi behöver nå de unga, framför allt männen, som ger blod i lägre utsträckning än unga kvinnor”, säger Ulrika Ljung talesperson för regionblodcentralernas nätverk Geblod, i ett pressmeddelande.