Helikoptrar exploderade 60 mil in i Ryssland

Uppdaterad 2022-11-01 | Publicerad 2022-10-31

Två ryska attackhelikoptrar har förstörts i explosioner 600 kilometer in i Ryssland.

Det uppger den ukrainska underrättelsetjänsten, som dock inte tar på sig ansvaret för händelsen.

Explosionerna ska ha inträffat vid 22-tiden på söndagskvällen.

Den ukrainska underrättelsetjänsten har informerat om ödeläggelsen av två attackhelikoptrar av typen KA-52 Alligator, och uppger att ytterligare två helikoptrar av samma typ har skadats i händelsen, uppger tidningen Meduza.

Händelsen ska ha inträffat på den ryska flygbasen Veretje i staden Ostrov, som ligger nära den lettiska gränsen i Pskov-området omkring 600 kilometer fågelvägen från Ukraina.

De två förstörda helikoptrarna ska ha varit under reparation när flera explosioner inträffade på söndagskvällen, enligt Telegram-kanalen Baza:

– Omkring klockan 22 hördes flera explosioner. Sedan såg soldater på flygfältet förstörda rester från två helikoptrar. Explosionerna var så kraftiga, att delar från helikopterskroven kastades iväg 200 meter, skriver Baza.

Ukrainska underrätelsetjänsten tar inte på sig ansvaret för händelsen, och skriver inte heller något om anledningen till varför explosionerna inträffade, enligt Meduza.

Ryska försvarsministeriet har än så länge inte kommenterat uppgifterna. Enligt tidningen Fontanka, som uppger att det rörde sig om tre explosioner, har ryska arméns västra militärområde lovat att återkomma med information efter att detaljerna om vad som hänt har klargjorts.

En rysk KA-52 Alligator attackhelikopter under Moscow International Air Show 2001.

Attackhelikoptrar av typen KA-52 Alligator är moderna och används vid spaningsuppdrag. De kan skjuta sönder bepansrade fordon, enligt Telegram-kanalen VTjK-OGPU, som också uppger att tre explosioner inträffade.

Både Baza och VTjK-OGPU skriver att två helikoptrar är ”skadade”, inte att de är förstörda.

Den ryska Ostrov-basen i Pskov-Oblast är en kärnvapenanläggning som används av ryska Östersjöflottan. Bild från 2016.