GW om miljonbelöningen: ”Han kommer inte få en spänn”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Leif GW Persson har under flera år utlovat en miljon kronor till den som namnger dubbelmördaren i Linköping. Med hjälp av släktforskaren, Peter Sjölund, fick polisen efter 16 år äntligen en dna-träff och den nu 37-årige Daniel Nyqvist har gripits för morden.

Men någon miljonbelöning från GW blir det inte.

– Ledsen, men han får inte en spänn, säger han till Aftonbladet.

På väg till skolan knivmördades åttaårige Mohamed Ammouri och Anna-Lena Svenson, 56, som troligen försökte hjälpa pojken, av en okänd gärningsman.

Gärningsmannens dna fanns på mordplatsen men utredarna lyckades inte hitta vem det kom ifrån. I nästan 16 år förblev den misstänkte dubbelmördaren okänd. Men med hjälp av släktforskaren Peter Sjölund kunde polisen äntligen få dna-träff och den 9 juni greps Daniel Nyqvist, 37, som omgående erkände dåden.

Fallet är det första där kommersiella metoder används i en svensk polisutredning, enligt släktforskaren Peter Sjölund som har bistått polisen i ärendet, genom att bland annat släktforska sig tillbaka till 1700–1800-talet och tillbaka för att hitta möjliga kandidater.

Leif GW Persson gick 2012 ut och erbjöd en belöning på en miljon kronor till den som kunde namnge dubbelmördaren i Linköping. En belöning som stod kvar 2019, uppgav professorn då för Aftonbladet.

Foto: FOTO: LORENTZ-ALLARD ROBIN

GW: ”Ledsen, han kommer inte få en spänn”

Aftonbladet ringde Leif GW Persson för att höra om miljonbelöningen nu skulle delas ut till Peter Sjölund.

– Han kommer inte få en spänn, säger han.

– Så här va, detta var riktat till en uppgiftslämnare, inte någon som anställts av polisen. I så fall skulle jag delat ut åtskilliga miljoner till mig själv för alla uppgifter jag lämnat. Ledsen, men han får inte en spänn, han får nöja sig med arvodet polisen gett honom.

Vad händer med den utlovade miljonen nu då?

– Den har jag sparat faktiskt, nu när jag slapp betala. Jag kan tänka mig att stoppa in den i ett annat ärende snart.

Vilket ärende tänker du på?

– Jag har flera fall i åtanke, men det kommer jag inte berätta för er i dag.

Foto: Mats Andersson / TT kod 62210 / TT NYHETSBYRÅN
Peter Sjölund har bistått polisen i ärendet med sin släktforskning.
Publicerad:

LÄS VIDARE