Biltema-grundaren misstänkt för penningtvätt

Miljardären Sten-Åke Lindholm i utländsk brottsutredning, enligt Uppdrag granskning

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Han kallas för doldismiljardär, mannen som grundat lågprisimperiet Biltema.

Nu är den anonyme Sten-Åke Lindholm, 79, indragen i en utländsk brottsutredning, enligt SVT:s ”Uppdrag granskning”.

– Vi har absolut inget att skämmas för, säger Knut R Svenningsen, koncernchef för Biltema.

Sten-Åke Lindholm är av Sveriges rikaste affärsmän. Det sägs att Biltema-grundaren är god för långt över 10 miljarder. Men exakt hur mycket han har tjänat på att sälja lågprisvaror till svenska folket är det få som vet.

SVT:s ”Uppdrag granskning”, UG, kan nu avslöja att affärsmiljardären Sten-Åke Lindholm, 79, och en av företagets högsta chefer i Sverige har dragits in i en brottsutredning om penningtvätt i Albanien.

Åklagaren: ”Vill veta om pengarna är lagliga”

Den 16 januari i år sattes närmare 40 miljoner svenska kronor in på en 82-årig mans nyöppnade bankkonto i Gjader, Albanien. Pengar som, enligt mannen, ska gå till behandlingen för hans njursjukdom. Bara några dagar senare misstänks 82-åringen, anhörig till en högt uppsatt chef i Biltemas ledning i Sverige, för penningtvätt. Pengarna har beslagits i väntan på att polisens utredning ska bli klar.

1 av 2 | Foto: Pi Frisk/SvD/TT / TT NYHETSBYR≈N
Biltemas grundare Sten-Åke Lindholm.

I domstolsbeslutet framgår enligt UG att pengarnas avsändare är en av Sveriges mest framgångsrika affärsmän, Biltemas Sten-Åke Lindholm. Pengarna ha överförts från Lindholms konto i Schweiz till kontot i Albanien.

Den albanska åklagaren Erjon Shehaj tror inte på förklaringen att den 82-årige mannen på den albanska landsbygden är en gammal kär vän till Biltema-grundaren.

– Vi vill veta om pengarna är lagliga eller inte, säger Shehaj i UG.

Ytterligare transaktioner på 14 miljoner kronor, kopplade till Biltemachefens familjemedlemmar i Albanien, har beslagtagits.

Högt uppsatt chef utreds

Åklagaren har också sett en annan koppling, som gör att även chefen i Biltemas ledning har dragits in i härvan. I utredningen ingår flera lägenhetsköp i Albanien varav flera ska ha gått till chefen.

I ett brev till domstolen från den albanska familjens advokat, där de vill få tillbaka de frysta tillgångarna, står det att pengarna har gått till ”en väldigt bra anställds familj” och att det är ”en anställd som bidragit till att Lindholms affärsverksamhet har vuxit”. Om de närmare 55 miljoner kronorna var avsedda till den högt uppsatta Biltema-chefen i Sverige kan det enligt UG även röra sig om grovt skattebrott.

– Jag skulle vilja säga att Skatteverket normalt antar att allt man får från sin arbetsgivare är en skattepliktig inkomst, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert Skatteverket i programmet, som dock inte kommenterar det enskilda fallet.

Biltema: ”Rent nonsens”

På tisdagseftermiddagen får Aftonbladet ett mejl från Biltemas marknadschef Johan Gerdevåg. Han hänvisar till en skriftlig kommentar som bland annat redogör att Biltema-gruppen de senaste fyra åren har betalat 1,9 miljarder i bara i bolagsskatter. Biltema tillbakavisar också anklagelserna om penningtvätt:

”Detta är rent nonsens. Sanningen är att Sten Åke Lindholm stöttat en familj i samband med behov av kvalificerad cancervård, samt anständiga bostäder i Albanien. Detta har varit privata gåvor från Sten Åkes Lindholms egen plånbok. Den svenska Finanspolisen har undersökt frågan och betecknat den som en solskenshistoria.”

I samma skriftliga uttalande från Biltema lämnar även koncernchefen Knut R Svenningsen en kommentar:

”Vi är en god samhällsaktör och betalar våra skatter i alla länder till punkt och pricka. ”Uppdrag Granskning” har således helt fel. Vi har absolut inget att skämmas för. Tvärtom, 1,9 miljarder i bolagsskatt är mycket pengar”, säger”.


Uppdrag granskning sänds onsdag 17 april kl. 20.00 i SVT1.


Publicerad: