Liberalerna röstar för misstroende mot Strandhäll

Jan Björklund: ”Hon bör avgå”

Av: Josefin Silverberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Liberalerna kommer att rösta för Moderaternas misstroendeförklaring mot socialförsäkringsministern Annika Strandhäll (S), uppger Ekot.

– Annika Strandhäll har agerat på ett sätt som är oförsvarbart, säger Liberalernas Jan Björklund till Ekot.

Moderaternas misstroendeförklaring mot Annika Strandhäll (S), socialförsäkringsminister och tidigare socialminister får nu stöd även av Liberalerna.

– Vårt tålamod är slut och vårt förtroende är förbrukat. Från Moderaternas sida yrkar vi enligt reglerna om misstroendeförklaring att riksdagen ska förklara att socialförsäkringsminister Annika Strandhäll inte har riksdagens förtroende, har Ulf Kristersson tidigare kommenterat frågan.

Sedan tidigare är det klart att KD och SD kommer att stötta misstroendeförklaringen. Bakgrunden är den kritiserade sparkningen av Ann-Marie Begler som generaldirektör för Försäkringskassan, en fråga som nu utreds av Konstitutionsutskottet.

”Uppenbart valtaktiskt”

– Annika Strandhäll har agerat på ett sätt som är oförsvarbart. Dels så sparkade hon en skicklig generaldirektör på grunder som var uppenbart valtaktiska. Hon har lämnat motstridiga versioner som dessutom motsägs av tunga tjänstemän inom försäkringskassan, säger Liberalernas Jan Björklund till Ekot.

– Hon har agerat på ett sätt som gör att hon inte längre har förtroende. Hon bör avgå, fortsätter L-ledaren.

Vänsterpartiet har sagt nej till misstroendeförklaring mot Strandhäll.

C kan fälla avgörandet

Centerpartiet hade under torsdagseftermiddagen ännu inte bestämt sig om de kommer att stötta eller gå emot ett misstroendevotum mot ministern. Skulle C välja att stötta misstroendet är det tillräckligt många röster för att fälla ministern.

– Jag måste ta tillbaka denna diskussion till riksdagsgruppen så att vi i lugn och ro kan prata igenom det, innan vi bestämmer hur vi kommer att rösta, sa Centerpartiets gruppledare i riksdagen, Anders W Jonsson till Aftonbladet i går.

Moderaterna har begärt att riksdagen ska rösta om misstroende mot Strandhäll 28 maj.

1 av 2 | Foto: MARCUS ERICSSON
Jan Björklund (L).
Publicerad:

LÄS VIDARE