Bildspelet som stoppats på kristna skolan: ”Pseudovetenskap”

Skolans strid mot myndigheterna om biologilektionerna har pågått i över tre år – kritiseras för fel om dinosaurier

Uppdaterad 2021-11-06 | Publicerad 2021-11-03

Ett bildspel på biologitimmen på kristna Ekebyholmsskolan i Rimbo har lett till en utdragen strid med Skolinspektionen.

Bilderna lyfter bland annat fram kritik mot Darwin och evolutionsteorin.

”Sakfel” och ”vantolkningar” enligt myndigheterna.

Men rektorn menar att skolan uppmuntrar till kritiskt tänkande.

Anrika Ekebyholmsskolan drivs sedan 1930-talet av Sjundedags Adventistsamfundet, en frikyrka som bland annat tror på Jesus återkomst, äter vegetariskt och firar sabbat på lördagarna. Enligt skolan, som ligger på ett sjönära gods utanför Rimbo, har dock 90 procent av eleverna i dag ingen religiös bakgrund. Många kommer från närområdet.

– Det här är inte en skola för bara kristna. Alla är välkomna, även muslimer, ateister. Men ens tro ska inte vara något hinder, man ska känna att man duger, säger rektorn Thore Karlsson, som själv även har en bakgrund i bland annat Adventistsamfundets biståndsorganisation.

Dock är det religionens påverkan på undervisningen som lett till en flera år lång rättstvist mellan Ekebyholmsskolan och myndigheterna.

Ekebyholmsskolan har i dag runt 230 elever, från förskoleklass till gymnasiet. Skolan har även ett internat för gymnasielever men enligt rektorn har intresset för boendet minskat med åren.

Påstod att dinosaurier och människor levt ihop

Den började 2018 då Skolinspektionen gjorde en riktad tillsyn på skolan efter flera anmälningar mot den.

Myndigheten konstaterade då att en NO-lärare undervisat eleverna i årskurs nio i ”pseudovetenskapliga” idéer. Bland annat ska läraren lyft fram en kritiserad forskare som hävdar att dinosaurier levt samtidigt som människan, och diskuterat detta i klassen. På biologilektionen användes ett bildspel där evolutionsteorins upphovsman Charles Darwin ifrågasätts.

På en av bilderna finns en lista med namn. Det påstås vara ”över 1000 forskare med högsta utbildning”, som ”studerat vid kända universitet” och som är skeptiska till Darwins teori. Skolverket kallades in för att expertgranska bildspelet och slog fast att det ligger en kreationistisk tankesmedja bakom namnlistan – som till största del inte alls är forskare i ämnet.

NO-läraren ska enligt myndigheten återkommande ha refererat till så kallad kreationism och intelligent design – ifrågasatta, alternativa idéer om livets uppkomst som förs fram av en del konservativa kristna. Skolverket kritiserade skarpt flera delar i bildspelet och kallade biologiundervisningen för ”evolutionsförnekade pseudovetenskap”.

”Eleverna riskerar att ha mindre kunskap om evolutionsteorin efter undervisningen i ämnet, än innan”, skrev Skolinspektionen i sitt beslut. Ekebyholmsskolan hotades med vite på 100 000 kronor, om man inte gjorde något åt problemet.

Enligt Skolinspektionens beslut var undervisningen ovetenskaplig, då den gav sken av att evolutionsteorin var ifrågasatt i forskarvärlden. Skolan menar att det är rätt att uppmuntra eleverna till att tänka kritiskt.

Rektorn: Vi följer skollagen

Rektor Thore Karlsson säger på telefon till Aftonbladet att skolan då valde att ta strid mot Skolinspektionens beslut. Han anser att skolan följer skollagen och läroplanen, men ändå ”anklagas för att bryta mot alla lagar man kan bryta mot i skolan”.

I övrigt har han avböjt att bli intervjuad inför den här artikeln, då skolan enligt honom ofta smutskastats i media. I ett mejl skriver Thore Karlsson att skolledningen ”vill att den juridiska processen mellan Ekebyholmsskolan och Skolinspektionen ska vara så objektiv som möjligt och därmed få fortgå och avslutas utan att påverkas av olika mediainslag”.

Skolverket är även kritiska mot lärarens urval av inlämningsuppgifter. Som denna bild, hämtad ur tidigare utgivna nationella proven. Myndigheten menar att urvalet av uppgifterna fokuserar på delar av evolutionsläran som passar in i en religiös uppfattning, så kallad kreationism och intelligent design.

Skolan hävdar också i sitt överklagande att det bara är ett urval av det kritiserade bildspelet som visats för eleverna, dessutom under en enda fördjupningslektion, och att det inte används längre.

Ärendet är nu uppe i kammarrätten, som ännu inte meddelat dom i frågan om undervisningen uppfyller skollagens krav.

Hade aldrig haft någon sex- och samlevnadsundervisning

Samtidigt har Skolinspektionen fortsatt sin granskning av Ekebyholmsskolan, nu även av sex- och samlevnadsundervisningen.

– Vid förra tillsynen ställde vi någon fråga om det i intervjuer. Då sa eleverna i mellanstadiet att de aldrig hade haft någon sex- samlevnadsundervisning, och vi bestämde oss för att titta närmare på det, säger Skolinspektionens utredare Lars-Henrik Bergström.

Ekebyholmsskolan har drivits av Sjundedagsadventisterna sedan 1930-talet och var en av de första religiösa skolorna som fick statliga medel.

”Ska vara kristen och gifta sig inom samfundet”

För några månader sedan genomfördes återigen intervjuer med slumpvis utvalda elever på skolan. Aftonbladet har tagit del av protokollen där barn i årskurs nio bland annat berättar att det finns starka normer och tabun på skolan mot att komma ut som homosexuell.

– De har en väldigt traditionell syn på hur man ska se ut och leva livet. Man ska vara kristen och gifta sig inom samfundet, säger en elev i Skolinspektionens intervju.

En annan elev som intervjuats säger att skolan slängt in undervisning om evolutionsteorin och sex- och samlevnad bara för att Skolinspektionen skulle komma till skolan och göra en granskning:

– Vi har inte pratat om evolution, utan det är verkligen bara något som läraren slängt in i sista minuten för att hen måste. NO-läraren hade egentligen tänkt ha kemi men så behövde skolan lägga in detta i stället. 

Fotnot: Efter publiceringen av denna artikel har den nämnda NO-läraren hört av sig och säger att avsnittet om evolutionsteorin inte alls var inslängt utan planerat långt i förväg.