Märta Stenevi om interna striderna: Ta det lite lugnt

Uppdaterad 2023-10-27 | Publicerad 2023-10-26

Miljöpartiet skakas av uppgörelsen om vem som ska ta över som språkrör efter Per Bolund.

I en stor intervju med Aftonbladet berättar Märta Stenevi om sin syn på toppkandidaten Daniel Helldén, kuppen mot henne och det mandat hon nu söker hos partiet.

Efter intervjun dyker en central gestalt upp och hamnar framför Aftonbladets kamera.

Vi möter Märta Stenevi på hennes arbetsrum i riksdagen.

Just nu är hon under hård press.

– Jag klarar mig. Jag är tuffare än somliga tror, kanske. Men en sak har tagit väldigt hårt och det var när man blandade in min familj. Det har jag varit väldigt arg och ledsen över, säger Märta Stenevi.

Hur är läget i ditt parti just nu?

– I grund och botten är det gott. Sedan har de senaste veckorna varit jobbiga. Det sliter i partiet när det blir så mycket skriverier om konflikter, anonyma källor, ingen vet riktigt vad som är vad. Jag ser många som är ledsna.

SvD rapporterade i förra veckan, med hänvisning till källor, att Märta Stenevi ska ha vägrat ställa upp på en planerad presskonferens där riksdagsledamoten Daniel Helldén skulle presenteras som valberedningens förslag på nytt språkrör.

Märta Stenevi har hela tiden sagt att det handlade om en familjesituation, där hon åkte hem till Skåne för att ta hand om sin familj.

”Ingen kabinettsfråga”

Det kommande språkrörsvalet har lett till en storm inom partiet, där källor i partiet beskriver en falangstrid som representeras av två sidor.

Den ena, som vill bredda partiet, är representerad av Märta Stenevi. Den andra, som vill att partiet främst fokuserar på klimat- och miljöfrågor, representeras av valberedningens förslag på nytt språkrör Daniel Helldén.

Frågan avgörs i någon mån på partiets kongress i november, när språkrören ska väljas.

Mot Daniel Helldén står främst Martin Marmgren och Magnus P Wåhlin.

Märta Stenevi ser inga problem med att samarbeta med Daniel Helldén, om han blir vald till språkrör. Men hon väljer samtidigt att lägga in även de andra kandidaterna i sitt svar.

– Jag tror att det skulle fungera alldeles utmärkt.

– Blir det jag och Daniel, jag och Martin eller jag och Magnus så kommer vi att hitta ett jättestarkt samarbete. Alla de personer som har kandiderat och står kvar är personer som jag jobbat mycket med i helt olika roller.

Oavsett vem som väljs så kommer du att vilja fortsätta?

– Ja, jag kommer att fortsätta. Det är absolut ingen kabinettsfråga.

Vem föredrar du?

– Jag har inga preferenser. De som ställer upp är nära kollegor och vänner sedan många år tillbaka.

”En sak har tagit väldigt hårt och det var när man blandade in min familj”, berättar Stenevi.

”Har lyft att vi har olika ingångar”

Vilka egenskaper ska din idealpartner i språkrörsansvaret ha?

– Det jag tror är extremt viktigt är att det är ett nära samarbete. Ett språkrörsteam ska vara ett samarbete, inte en förhandling. Om ett språkrörsskap ska vara som ett styre i en kommun, med vinster och förluster, så tror jag att det blir tungt.

– Man måste kunna samarbeta och det kräver mycket dialog och att man kan tugga igenom frågor, för vi tycker inte alltid lika. Det gör jag inte med någon av de här kandidaterna. Vi kan inte politikutveckla om vi inte har olika åsikter. Vi ska föra diskussionerna öppet, ärligt och med stor respekt för varandra. Vi ska inte hålla på med smutskastningskampanjer i media.

Stämmer det att du gjorde klart för valberedningen att det kommer bli svårt att arbeta med Daniel Helldén?

– Nej, men det stämmer att jag har lyft att vi har olika ingång. Det har vi ju. Det kan ju inte rimligtvis vara en hemlighet för någon att vi har tyckt olika om hur vi ska prioritera.

– Men Daniel och jag har samarbetat under väldigt lång tid. Det finns ingen konflikt mellan mig och Daniel.

Dementerar uppgifter om kupp

Delar av partiet har för Aftonbladet beskrivit den senaste tidens läckor och medierapportering som en kupp mot Märta Stenevi, som har som mål att försvaga henne inför kongressen. Men det köper inte språkröret.

– Nej, det tror jag inte.

Märta Stenevi säger att hon vill ta tillfället i akt och vädja till partiet.

– Andas. Ta det lite lugnt och kom ihåg att vi pratar om våra vänner. Vi behöver komma till kongressen och diskutera viktiga frågor och det totala haveri som Tidöregeringen har inneburit. Där behöver vi lägga fokus.

– Alldeles oavsett vilka som väljs. Vi kan konkurrera en stund nu, vi ska prata politik och ha olika åsikter, men kom ihåg vilka som är våra vänner. Alla borde prata med varandra istället för genom media.

Är det som sker nu en utmaning mot dig och ditt ledarskap?

– Nej, inte egentligen. Jag har svårt att bedöma vad allt det här handlar om. Vi är ett politiskt parti, det innebär per definition att folk vill saker och att det blir konkurrenssituationer. Och att många vill ha rätt.

– Då blir det ibland stökigt, men där måste vi komma ihåg att vi kan ha hur livaktiga diskussioner som helst, men inte glömma bort vilka som är våra vänner och att vi är rädda om dem. För det kommer en tid efter kongressen.

Språkrören ska väljas i november.

Vill fortsätta driva sin linje

Förutom det andra språkrörsvalet, ska Märta Stenevi formellt också väljas om. Hon säger att hon nu söker partiets mandat att bredda partiet.

– Den klimatkris som vi står inför är skapad av en djup ojämlikhet i samhället. Den bottnar i ett överutnyttjande av naturresurser, andra människor, ett upprätthållande av en orättvisa globalt och nationellt. Kommer man inte tillrätta med de problemen i botten så kommer man inte att kunna hantera klimatkrisen.

Stenevi säger vidare att de reformer som nu krävs, på grund av klimatkrisen, är omfattande och att man därmed måste anpassa dem så att de blir rättvisa.

– Så att det inte blir ett sätt att sänka utsläppen på bekostnad av jämlikheten i samhället.

Har du partiets stöd?

– Det bestämmer kongressen, men jag upplever ett väldigt starkt stöd. Jag upplever också ett väldigt starkt stöd för den här synen på vår politik, vad samhället är och var vi ska vara i den politiska verkligheten.

Ser du det som sker som en uppgörelse om vart partiet ska, om det ska breddas eller inte?

– Inte en uppgörelse. Däremot så tycker jag att den diskussionen är viktig.

– Absolut har Daniel och jag haft olika ingångar i vad man ska prioritera, vad vi använder vår tid till och lägger fokus på. Nu har vi, sedan valberedningen presenterade sitt förslag, haft mycket samtal om detta och fortsätter att ha samtal om vad det innebär.

– Vilka språkrör som än blir valda på kongressen måste ha en djup diskussion om hur partiet ska uppfattas utåt. Blir det Daniel och jag som blir valda på kongressen så kommer vi att hitta en väg i det.

Märta Stenevi delar inte Daniel Helldéns kritik mot att partiet prioriterat andra frågor än klimat- och miljö.

– Jag tycker inte att vi pratar för lite klimat- och miljö. När vi får kritik för att vi inte förstår vanligt folk så är en av de anledningarna att vi inte tar plats i debatter som berör människor utöver klimat- och miljö.

Stenevi hoppas att hon har fortsatt starkt stöd inom partiet.

Helldén dyker upp för möte

Källor i partiet har pekat på att en stor del i den pågående konflikten handlar om att tjänstemän på partiets kansli inte accepterar den politiska inriktning som Märta Stenevi vill föra in partiet på.

Kan hon då lita på sina tjänstemän?

– Ja, svarar språkröret på den frågan.

Märta Stenevi måste skynda vidare till ett möte hon har direkt efter intervjun.

En pressekreterare räknar högt ner minuterna när de sista bilderna på Märta Stenevi tas och vi blir lite sena tillbaka in i partiets lokaler.

Och vem dyker upp till Märta Stenevis möte?

Daniel Helldén.

Pressekreteraren tar engångsmuggen med kaffe (gjord av papp) ur Daniel Helldéns hand och ger honom en tom i porslin när Aftonbladets fotograf, ett proffs ut i fingerspetsarna, snabbt tar upp kameran och skjuter ett par bilder på paret som snart kan leda Miljöpartiet tillsammans.

Om mötet de ska sätta sig i går bra, förstås.

Här dök han upp under intervjun. Toppkandidaten Daniel Helldén.

Följ ämnen i artikeln