Protesterna växer mot nya arbetsreglerna: Blir katastrof

23 000 inom vården har skrivit på – varnar för personalflykt

Publicerad 2023-04-17

Protesterna växer mot de nya reglerna om dygnsvila för kommun- och regionanställda som kan införas i höst.

Nu har 23 000 anställda inom vård och omsorg skrivit på ett upprop mot att de så kallade dygnspassen kan slopas.

– Det kommer att haverera, säger Krister Maltby, personlig assistent i Ängelholm.

”Det är redan fyra som har sagt upp sig”, säger Peter Runnerström.

Från och med oktober kan Sveriges kommuner och regioner införa de nya reglerna för dygnsvila i sina kollektivavtal.

Enligt SKR införs de efter påtryckningar från EU om att följa det så kallade arbetstidsdirektivet som anger att arbetstagare ska ha elva timmars vila under ett dygn.

Aftonbladet har tidigare berättat om brandmännens protester. Nu sluter yrkesgrupper inom vård och omsorg upp – bland dem personliga assistenter, ambulanssjuksköterskor och läkare.

Aftonbladet har varit i kontakt med flera vårdanställda som varnar för uppsägningar och personalbrist om reglerna och nya scheman drivs igenom.

Oron: Inte tillräckligt med ambulanser

Peter Runnerström, 54, är ambulanssjuksköterska i Ljungby kommun. För honom och hans kollegor skulle de nya reglerna betyda fler men kortare arbetspass och kortare ledighet.

Ambulanssjuksköterskan Peter Runnerström.

Han förstår att ambulanspersonal i större städer som har fler utryckningar på ett pass kan behöva dygnsvilan.

Men för glesbygden slår det helt fel.

– Många bor på andra orter och pendlar åtta, tio mil till jobbet. Det kommer inte vara värt det om det blir fler och kortare pass. Det är redan fyra som har sagt upp sig. De kommer inte få ihop sina familjeliv om vi får det nya schemat, säger han till Aftonbladet.

Och det här kommer i slutändan drabba dem som behöver akut hjälp.

– Om folk slutar och de inte kan rekrytera kommer man att få ställa bilar och då får människor vänta längre på hjälp om något händer. Det kommer inte finnas tillräckligt med ambulanser, säger han.

En ambulanssjuksköterska i norra Sverige vittnar om stor oro på sin arbetsplats och hot om massuppsägningar. ”Kaos väntar här med!”

Varnar för katastrof på sjukhusen

Anneli Hansson, personlig assistent i Karlskrona.

Flera vårdanställda som Aftonbladet varit i kontakt varnar för att reglerna kommer att bli en katastrof för sjukhusen. Fler kommer fly en sjukvård som redan har brist på personal, enligt dem. ”En stor risk för härdsmälta med personalflykt”, skriver en anställd inom vården.

Anneli Hansson jobbar som personlig assistent i Karlskrona. Hon och tolv kollegor har startat uppropet Rädda dygnspassen som har över 23 000 underskrifter från vårdanställda runtom i landet.

I dag jobbar assistenterna sju dygn på fyra veckor och har minst 24 timmars sammanhängande vila. Brukarna får en bra och tryggare omsorg.

– Vi älskar våra dygn. Vi har det lugnt och äger dygnet tillsammans. Om någon brukare vill gå på konsert eller restaurang så ska du hela tiden tänka på personalbytet, säger hon.

”Kommer haverera helt enkelt”

Krister Maltby, personlig assistent i Ängelholm.

SKR:s menar att reglerna införs för de anställdas hälsa. Även Vårdförbundet, som organiserar sjuksköterskor, är positiva då man menar att många i dag får arbetspass staplade på varandra och inte garanteras vila.

Anneli Hansson och kollegan Krister Maltby varnar tvärtom för utbrändhet, sjukskrivningar och personalflykt.

I ett yrke med låg lön och lågt betald sovande jour har dygnspassen varit en morot för att locka personal. Inom den privata assistansen, som har lägre jourersättning, blir det särskilt illa, enligt Krister Maltby.

– Folk kommer sluta, det kommer att haverera helt enkelt. Våra jourpass ersätts med 37 kr/timme under vardagar. Skall jouren läggas för sig kommer det bli omöjligt få personal som vill jobba dessa pass, säger Krister, som jobbar som personlig assistent i ett kooperativ.

De som drabbas är brukarna, säger Anneli Hansson.

– De brukare som kommer att drabbas värst är de som inte själva kan uttrycka hur de vill ha det. Många behöver assistenter som stannar en längre tid, både under ett dygn och i flera år.

Dyrare för kommunerna

På måndagen håller anställda inom vård och omsorg en demonstration i Stockholm mot slopande av dygnspassen.

Då kommer vårdpersonal gå till fackförbundet Kommunal och lämna över luntan med underskrifterna.

De hoppas att de grupper som önskar undantas från de nya reglerna.

Protesterna växer mot de nya reglerna om dygnsvila för kommun- och regionanställda som kan införas i höst.

– Vi förstår att det finns de yrkesgrupper som inte mår bra och kräver inte att alla ska jobba dygn. Men jag har jobbat i 42 år med olika schematyper och är ett levande bevis på att dygnspassen är allra bäst, säger Anneli Hansson.

Nu larmar kommuner om att förändringen kan bli dyrköpt. I Östersunds kommun handlar det om 30 miljoner kronor mer i budgeten.

– Men framför allt kommer det bli svårt, nej förresten, omöjligt att rekrytera den extra personal som vi kommer behöva göra om detta går igenom, säger Robert Brandt, vård- omsorgschef i Östersunds kommun till TV4 Nyheterna.

SKR: Ska skydda arbetstagarnas hälsa

I en tidigare artikel har SKR och Kommunal, som just nu förhandlar om de nya kollektivavtalen, sagt att avtalen måste uppfylla kraven i arbetstidsdirektivet.

Att frågan väckts nu beror på ett klagomål som lämnats in till EU-kommissionen rörande dygnsvilan för ambulanspersonal.

– Kollektivavtalen måste leva upp till EU:s minimikrav, det handlar om skyddsregler som är till för att skydda arbetstagarnas hälsa och arbetsmiljö, sa Jeanette Hedberg i intervjun.

Följ ämnen i artikeln