Ex-kollegor kritiserar Magdalena Anderssons ledarstil

Uppdaterad 2021-09-09 | Publicerad 2021-09-08

Finansminister Magdalena Andersson är toppkandidat till posten som partiledare i Socialdemokraterna.

Nu får hon kritik av flera ex-kollegor, rapporterar SVT.

– Folk är rädda för henne, säger en tidigare kollega.

Mikael Damberg, Anders Ygeman och Ardalan Shekarabi ställer sig bakom finansminister Magdalena Andersson som är toppkandidat att bli Socialdemokraternas nya partiledare.

Politikbyråns senaste avsnitt ”Bulldozern” handlar om just finansministern. Flera källor inom politiken som funnits nära Andersson beskriver henne som hård och tuff, rapporterar SVT.

– Hon vill att saker blir gjorda och att folk ska förstå vad hon vill. Hon vet att hon behöver den här lojaliteten omkring sig. Hon blir lätt frustrerad och kan vara lite oresonlig, säger en person, till SVT.

Finansminister Magdalena Andersson får kritik av flera ex-kollegor.

”Folk är rädda för henne”

Vissa ex-kollegor uppger för SVT att ”folk är rädda för henne” och att hon ”inte bryr sig om dålig stämning”. Andra menar att hon är ”mer empatisk än hon ger sken av” och ”synnerligen kompetent”.

– Det enda är väl att hon inte är så charmig utan lite sammanbiten. Men det brukar väl i och för sig finansministrar vara, säger en tidigare högt uppsatt S-politiker.

Finansministern beskrivs både som en person som folk är rädda för – och som mer empatisk än vad hon ger sken av.

Centerpartiets tidigare ekonomisk-politiske talesperson Emil Källström har suttit i förhandlingsrum tillsammans med Magdalena Andersson.

– Hon är tydlig och rak i varje läge. Tycker hon att hon har rätt och att motparten har fel – vilket hon i princip alltid gör – är hon tydlig med det. Det finns de som kanske tar illa vid sig eller att det blir dålig stämning, säger han till SVT.

John Hassler, tidigare ordförande för Finanspolitiska rådet, säger till SVT att han och hans kollegor blev ”utskällda efter noter” när de lämnade över en rapport med viss kritik till Magdalena Andersson.

– Därefter har jag inte pratat med Magdalena Andersson förutom efter 2016 års rapport. Hon har heller inte velat hälsa på mig eller velat medverka i något sammanhang med mig, säger han i programmet.

Flera höga politiker har kritiserats

Mats Knutson, politisk kommentator på SVT, säger i programmet att fler politiker fått liknande kritik tidigare, bland annat Göran Person som anklagades hårt.

– De första åren förföljdes han av anklagelser om bufflighet och översitteri. Han stack finger i magen på de han inte gillade och läste lusen av dem, säger han.

Knutson tar även Carl Bildt som ett exempel.

– Han var arrogant som få och hade inget emot att förminska motståndare. Om Magdalena Andersson nu är sån här, det får vi se för vi kan henne inte tillräckligt, men då är hon i gott sällskap i alla fall och det raserade ju inte deras karriärer i alla fall, säger han.

Aftonbladet har sökt Magdalena Andersson som avböjer att kommentera.

LÄS VIDARE

Mikael Damberg om Magdalena Andersson: "Hon är rätt kvinna"

Magdalena Andersson om nomineringarna: ”Jag har inget mer att säga. Process som är på gång i vårt parti.”