S: Arbete pågår för att få hem afghanska tolkarna

Uppdaterad 2021-08-12 | Publicerad 2021-08-10

Flera röster har höjts om att ta hem tolkarna som jobbat åt Sverige i Afghanistan.

Nu meddelar justitieminister Morgan Johansson (S) att ett arbete pågår med att identifiera personer som kan bli aktuella för vidarebosättning i Sverige.

– Försvarsmakten och migrationsverket drar nu igång ett jobb med att identifiera ytterligare individer, säger Morgan Johansson.

Talibanerna utökar sina positioner i Afghanistan och intar allt fler områden. Situationen i landet eskalerar och experter har varnat för att regeringen är på väg att falla.

I Afghanistan finns tolkar som har arbetat för svenska styrkor och Ekot har tidigare berättat hur de fruktar för sina liv när talibanerna nu utökar sina positioner. Den senaste tiden har flera röster höjts och krav kommit om att ta hem tolkarna som jobbat åt Sverige i Afghanistan.

Nu meddelar migrations- och justitieminister Morgan Johansson (S), att ett arbete pågår med att identifiera personer som kan bli aktuella för vidarebosättning i Sverige.

– Försvarsmakten och Migrationsverket gör nu ett jobb för att identifiera om det kan finnas ytterligare individer som kan komma ifråga för vidarebosättning, säger Morgan Johansson.

Varför ändrar ni er nu i frågan om tolkarna?

– Det är fel att påstå att vi ändrar oss. Vad jag har sagt är att Försvarsmakten och Migrationsverket gör ett jobb för att identifiera eventuellt ytterligare individer som kan komma på fråga för vidarebosättning, säger Morgan Johansson.

”Tittar på vilka som man bli aktuella”

Det handlar bland annat om de tolkar som har arbetat för Sverige i Afghanistan. Flera har begärt att få komma till Sverige men fått avslag. Oppositionen har ställt krav på att regeringen ska få hit tolkarna till Sverige.

Vilka andra personer som kan komma att bli aktuella är ännu in klart.

– De (myndigheterna) kommer se över om det finns ytterligare personer utöver de som redan togs till Sverige 2014. 23 tolkar och deras familjer så totalt 68 personer var det då. Nu gör Migrationsverket och Försvarsmakten motsvarande jobb för att se om ytterligare individer kan bli aktuella för vidarebosättning, säger Morgan Johansson.

Hur man ska kunna få dem till Sverige återstår dock fortfarande att lösa, enligt Morgan Johansson.

– Det är väldigt svårt för mig att uttala mig om överhuvudtaget, säger han.

Vill använda sig av kvotflyktingssystemet

Myndigheterna kommer nu att titta på huruvida de kan använda sig av kvotflyktingsystemet.

– Det är precis som man gjorde 2014 och då ska man veta att besluten ligger på Migrationsverket och inte på regeringen. Regeringen kan inte peka ut vilka som ska få uppehållstillstånd, säger Morgan Johansson.

Moderaterna har krävt att regeringen agerar omedelbart för att skydda tolkarna. Annars hotade de att tvinga regeringen med ett utskottsinitiativ.

Även Centerpartiet har krävt att regeringen ska hämta hem de afghanska tolkarna likaså Miljöpartiet.