Kronobergs-liberalernas krav: Ställ era platser till förfogande

Uppdaterad 2016-09-15 | Publicerad 2016-09-14

Liberalernas riksdagsgrupp höll ett nästan åtta timmar långt krismöte efter kraven på att Birgitta Ohlsson kliver tillbaka.

Nu fortsätter striderna inom partiet – med uppmaningar att tidigarelägga landsmötet.

– Det som har skett i dag har skadat partiet allvarligt. Det kan inte gå till så här i ett parti, säger Gunnar Nordmark, Liberalernas ordförande i Kronobergs län, till Smålandsposten.

Gunnar Nordmark, Liberalernas ordförande i Kronobergs län.

Birgitta Ohlsson har fått intern kritik efter att än en gång ha kritiserat Liberalernas ledning och Liberalernas partilinje. Och frågan om hennes framtid har skapat två läger i partiet, de som stödjer henne och de som offentligt krävt att kliver tillbaka och lämnar partitoppen.

Efter ett nästan åtta timmar långt extrainsatt möte för riksdagsgruppen meddelade partisekreterare Maria Arnholm att Ohlsson lämnar Liberalernas riksdagsgrupps styrelse.

– Det är hennes egen vilja att lämna vårt förtroenderåd, sa Arnholm.

”Riksdagsgruppen enig”

Då uppgav Arnholm också att dagens diskussioner varit positiva och att riksdagsgruppen enats.

– Rikdsdagsgruppen är enig. Vi är ett parti som ha högt i tak i våra interna diskussioner, men att det också är angeläget att partiet uppträder tydligt, säger hon i ett pressmeddelande som lämnades i samband med att krismötet avslutades.

Men stridsyxan verkar inte vara begravd än.

Sent på onsdagskvällen går Gunnar Nordmark, Liberalernas ordförande i Kronobergs län, ut och kritiserar partiledningens agerande och säger att Liberalernas landsmöte bör tidigareläggas.

– Då är det naturligt att alla som sitter i partiledningen och i partistyrelsen ställer sina platser till förfogande, säger han till Smålandsposten.

”Problem med hur partiet leds”

Där han också menar att partiet hamnat i den här situationen på grund av bristande ledarskap.

– Det som har skett i dag har skadat partiet allvarligt. Det kan inte gå till så här i ett parti. Möjligtvis i ett ungdomsförbund, men knappast ens där. Att detta sker visar att vi har problem med hur partiet leds. Dessa problem måste rättas till i god tid inför nästa val, säger Gunnar Nordmark till Smålandsposten.

Landsmötet är planerat till våren 2017.