Nawars nya liv i Sverige är fullt av drömmar

Publicerad 2016-09-05

Efter två år på flykt från krigets Syrien kom Nawar Arouk, 20, till Sverige i september förra året.

Via Strängnäs hamnade han i Järfälla och storstaden.

Nu drömmer han om att kunna fortsätta sin karriär som elitsimmare och att börja plugga på universitetet.

– Jag fick permanent uppehållstillstånd i juni, säger han.

När Aftonbladet träffade Nawar Arouk på ett fält i södra Serbien tidig höst 2015 hade han varit på flykt i två år. Hans resa började i februari 2013 och efter det korsade han Egypten, Turkiet, Grekland och Makedonien – för att nå sina föräldrar och syskon som redan fanns i Sverige.

Några dagar efter mötet med Aftonbladet återförenades han med sin familj på en parkeringsplats i Malmö. Hans föräldrar Mounir och Amal samt syskonen Sabah och Maia hade alla kommit från Aleppo till Sverige långt före honom.

Väl i Sverige flyttade elitsimmaren Nawar Arouk till Strängnäs med sina nära och kära. Sedan juli bor familjen i Järfälla. Det första året i Sverige har varit både upp och ner.

– I början gjorde jag inte så mycket. Det är svårt när man inte fått sina papper och personnummer att göra något i Sverige. Jag var mycket på simklubben i Strängnäs. Jag lärde mig lite svenska på egen hand hemma, säger Nawar Arouk.

– Strängnäs var lugnt, här är det mer som i Syrien, trångt och vibrerande.

"De har varit väldigt snälla"

Simklubbar på båda orterna har hjälpt honom att komma in i det svenska samhället. I Strängnäs fick han förtroende som tränare och i Järfälla har både han och hans syskon engagerat sig i klubben.

– De har varit väldigt snälla. Simklubben i Strängnäs pratade med den i Järfälla för att jag skulle få kontakt där.

Hemma i Syrien var han med i landslaget. Här har han saknat sina simkompisar.

– Jag har känt mig gammal och funderat på att sluta, och om jag fortfarande är bra. Men jag har fortsatt. Det har varit en kamp. Men nu trivs jag och ser fram emot att fortsätta träna, säger Nawar Arouk.

Hur ser dina planer för simningen ut nu?

– Jag såg mina gamla lagkamrater tävla för det olympiska flyktinglaget i OS. Det inspirerade mig. Jag vill tävla på samma nivå som dem igen. Så jag hoppas att jag ska kunna tävla i internationella mästerskap i framtiden. Jag vill kunna ta simningen på allvar igen.

Nawar Arouk fick permanent uppehållstillstånd i början av sommaren.

– Det var en stor lättnad, säger han.

Vill studera till läkare eller ingenjör

Hans föräldrar är båda läkare och pappan jobbar på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Vad har du för planer för framtiden, utöver simningen?

– Jag kanske kommer att försöka komma in på något universitet här. Men jag har inte bestämt ämne än. Jag funderar på medicin, som mina föräldrar, eller ingenjör eller något inom it. Vi får se, säger Nawar Arouk.

Han berättar att han överlag trivs i Sverige, men säger att han inte har fått så många nya vänner än.

– Vi har inte alltid så mycket gemensamt och det kan vara svårt att få kontakt. Jag har umgåtts med en del på simklubben, men det blir mer som kolleger, säger han.