Läkare utan gränser: ”Uppgifterna tyder på planerad massaker”

Uppdaterad 2015-10-16 | Publicerad 2015-10-15

Minst 22 dog när USA bombade ett sjukhus som drevs av Läkare utan gränser.

Nu kommer nya uppgifter som kastar tvivel över vad de amerikanska styrkorna visste innan attacken.

– Det här skulle tyda på en planerad massaker, säger Läkare utan gränser-chefen Meinie Nicolai.

Meinie Nicolai, chef Läkare utan gränser.

Natten mot lördagen den 3 oktober bombades Läkare utan gränsers sjukhus i staden Kunduz i Afghanistan. Minst 22 personer dog i den amerikanska attacken, både patienter och sjukvårdspersonal fanns bland de döda.

– Bomberna slog ned och så hörde vi bombplanet cirkla runt i luften. Efter en paus slog fler bomber ned. Detta skedde gång på gång, sa Heman Nagarathnam, som leder Läkare Utan Gränsers projekt i norra Afghanistan, kort efter attacken.

– Patienter som inte kunde fly brändes till döds där de låg i sina sängar.

USA: ”Ett misstag”

USA:s högst ansvarige militär i Afghanistan general John Campbell har kallat attacken för ett misstag men inte kunnat ge någon förklaring till vad som skett. President Barack Obama har uttalat sig om flygräden mot sjukhuset och sagt att det måste utredas vad som hänt.

– Försvarsdepartementet har inlett en fullskalig utredning, och vi kommer att invänta resultatet av den undersökningen innan vi gör en slutlig bedömning av omständigheterna kring denna tragedi, sa presidenten i lördags.

Nu uppger nyhetsbyrån AP att det har framkommit nya uppgifter som kastar en skugga över det USA kallar ett ”misstag”.

Enligt nyhetsbyrån ska amerikanska specialstyrkor som befunnit sig i staden och samlat information om byggnaden som de ska ha vetat om var ett skyddat sjukhus. Den informationen ska specialstyrkorna ha haft i dagar före attacken.

”Talibansk kommandocentral”

Styrkorna på plats ska ha haft misstankar om att pakistanska grupperingar ska ha använt byggnaden ”för att samordna talibanaktiviteter”, enligt AP:s källor.

En säkerhetskälla säger till AP att specialstyrkorna samlat material där sjukhuset pekats ut på kartor och att det ska varit en kommandocentral för talibaner, det fanns också uppgifter om att det kunde finnas tunga vapen i byggnaden.

Däremot ska det enligt AP:s uppgifter vara oklart om de i stridsledningen som godkände flygbombningarna av staden Kunduz kände till att byggnaden användes av Läkare utan gränser som sjukhus.

Det har inte framkommit några bevis som stödjer den pakistanska kopplingen till sjukhuset efter bombningarna, enligt AP.

Enligt de första Pentagon-uppgifterna ska bombningarna ha skett för att understödja allierade afghanska marktrupper som befann sig i eldstrid i staden, det uttalandet kom innan uttalandet om att det ska ha varit ett misstag.

”Tyder på planerad massaker”

Läkare utan gränser har tidigare krävt en oberoende utredning av attacken som de har kallat för ett krigsbrott. De nya uppgifterna får deras operationella chef Meinie Nicolai att uttrycka sig allt annat än diplomatiskt.

– Vad de nya uppgifterna tyder på är att sjukhus var ett medvetet mål, säger hon till AP.

– Det skulle antyda att det var en planerad massaker.

Hon säger också att det understryker vikten av en internationell oberoende undersökning av attacken.

Meinie Nicolai ger också uppgifter till AP som motsäger de amerikanska uttalandena om att det pågått en eldstrid där USA-allierade styrkor ska ha beskjutits från byggnaden där sjukhuset låg. Deras personal på plats rapporterar att det varit en lugn natt där det inte förekommit några strider inom sjukhusets område.

Läkare utan gränser säger att de har vårdat talibaner som deltagit i striderna då gruppen intog staden Kunduz och dess 300 000 invånare dagarna innan flygattacken. Men Meinie Nicolai säger att det inga vapen varit tillåtna inom sjukhusets vägar, skriver AP.