Mejla

Wolfgang Hansson

Trumps makt står på spel

Publicerad:
Uppdaterad:
Donald Trump.
Foto: Evan Vucci / AP
Donald Trump.

På pappret gäller det om den sexbrottsanklagade republikanen Roy Moore kan väljas till den uppburna posten som senator.

I verkligheten hotar senatsvalet i Alabama president Trumps makt och möjlighet att få igenom sin politik.

LÄS VIDARE

Under normala omständigheter hade Roy Moores seger varit given. Alabama har inte valet en demokratisk senator sedan början av 90-talet.

Men läget är allt annat än normalt.

De senaste veckorna har den 70-årige Moore av ett antal kvinnor anklagats för sexuella närmanden och sexuella trakasserier. Flera av kvinnorna var vid tillfället minderåriga, en så ung som 14 år.

Uppgifterna kom upp till ytan under MeToo-kampanjen i USA men Moore har kategoriskt förnekat dem.

Det hela blir extra pikant eftersom Moore framställer sig som en djupt religiös person. Många skulle rentav kalla honom reaktionär. Han är helt emot aborter och samkönade äktenskap. Han har två gånger fått sparken som domare i Alabamas Högsta domstol, ena gången sedan han förbjudit tjänstemän att utfärda licenser för samkönade äktenskap trots att det är en grundlagsstadgad rätt.

Foto: Mickey Welsh / AP TT NYHETSBYR N
Roy Moore.

Är av oerhörd vikt för Trump

Valet hade normalt inte dragit till sig särskilt stor uppmärksamhet. Men nu handlar det om ett fyllnadsval till senaten efter Jeff Sessions som blivit Trumps justitieminister. Eftersom republikanernas majoritet i senaten bara är två platser så är det av oerhörd vikt för president Trump att Moore vinner. Annars krymper majoriteten till 51 mot 49.

I ett sånt läge blir det mycket svårare för Vita huset att få igenom sin politik. I nästan varje viktig fråga brukar det alltid vara minst en eller två republikanska senatorer som opponerar sig mot Trumps lagda förslag.

Med en marginal på bara en senator kommer Trump att tvingas anpassa sina lagförslag så att han får med sig även några demokratiska senatorer om han ska få igenom reformerna. Vilket skulle hota hela hans agenda.

Inser vad som står på spel

Både Trump och den republikanska ledningen inser vad som står på spel och har därför bytt fot flera gånger. Först uppmanade Mitch McConnell, senatens majoritetsledare, Moore att dra tillbaka sin kandidatur. Partiet drog också in sin finansiering till kandidatens kampanj. Trump avvaktade ganska länge.

Men när det stod klart att Moore vägrade hoppa av tvärvände partiet. Penningkranen skruvades på igen och McConnell drog i alla fall tillbaka sitt motstånd mot Moore. Väl medvetna om att allt annat än en seger för Moore vore en smärre katastrof för partiet.

Trump står numera helhjärtat bakom Moore. Han har bland annat spelat in ett telefonmeddelade som spelas upp i samtal till väljare där han uppmanar dem att rösta för Moore. En förlust för Moore innebär därmed även ett bakslag för Trump personligen.

Viktig för extremhögern

Vid det avslutande valmötet i går höll Trumps tidigare chefsstrateg Steve Bannon ett förtal. Något som visar hur viktig extremhögern anser att Moore är.

Opinionssiffrorna visar att valet är mycket jämt. Trots sexanklagelserna leder Moore leder knappt i många mätningar. Det är dock en extremt liten marginal med tanke på att republikanska senatorer brukar vinna ohotade. Trump vann Alabama med 28 procentenheter.

Normalt borde en man som Moore vara politiskt död efter de anklagelser som riktas mot honom. Men många väljare tror inte på kvinnorna utan anar en konspiration. Varför dyker anklagelserna upp nu, några veckor före valet? Hur kommer det sig att ingen av kvinnorna sagt något under 40 år?

Värre scenario

Moores motståndare, demokraten Dough Jones, känner segervittring och gör allt för att inte skrämma bort republikanska väljare som känner att de inte vill rösta på Moore. Han säger ingenting kritiskt om Trump och undviker alla känsliga frågor som aborträtten.

Problemet för Vita huset är att även om Moore vinner så kommer det att bli bråk i senaten. Det finns republikanska senatorer som sagt att de tänker vägra samarbeta med Moore på grund av sexanklagelserna.

Men ännu en demokratisk senator vore ett ännu värre scenario.

PODD: Striden om aborträtten

Podcasten Aftonbladet Daily diskuterar Alabamas abortlagar och den globala striden om aborträtten.

Lyssna  iTunes (iPhone)  Acast  Spotify

Lyssna på podden genom att
⬇️ klicka på PLAY-knappen

Av: Wolfgang Hansson

Publicerad: