Alger närmar sig ostkusten

Uppdaterad 2019-06-24 | Publicerad 2011-08-06

Ytansamlingar har nått Stockholms skärgård

Ett brett algbälte breder ut sig längs Sveriges södra östkust.

I Stockholms skärgård har algerna nått land.

Nu avråds människor och husdjur från att bada i alggrumliga vatten.

Runt Torö och Askö i Stockholms södra skärgård möttes badande redan på fredagen av alger som flutit in mot fastlandet. Ännu är det bara här som algerna nått kustremsan. Men algansamlingarna har ökat längs östkustens södra del, enligt Egentliga Östersjön. Och algerna ligger nära land.

Samlas på ytan

Algbältet sträcker sig från norra Öland, via Nynäshamn och vidare mot norra Gotland. Ett tunt stråk av alger syns även längs Skånes östra kust och Blekinges kustremsa.

Men Jörgen Öberg, oceanograf på SMHI, menar att de synliga ytansamlingarna inte behöver betyda att det blivit fler alger.

– Det som har hänt är att det varit varmt och stilla väder. Då blir det en allt högre koncentration av alger på ytan. Om det blir rejält blåsigt kommer vattnet att röras om och då sprids de ut och de här ansamlingarna försvinner, säger han.

Kraftig vind

Nya prognoser visar att helgvädret i de trakter där algerna nu håller till kan bli just blåsigt. Med några få soliga stunder.

– Det är sydvästlig vind och det blåser på ganska bra. Sen under natten vrider det om och blir pålandsvind. Det kan också komma kraftiga regn. Temperaturen hamnar på knappa 20 grader och det kan bli stundtals badväder, säger Emil Björck, meteorolog på SMHI.

Den sydvästliga vinden kan göra att algerna blåser bort. Sedan kommer pålandsvinden som gör att de kan vända igen. Det verkar dock inte som att algerna kommer att hinna samla sig på ytan innan vindarna har vänt. Men det allmänna rådet är att ta en titt ner i vattnet innan du hoppar i.

Inget bad i grumligt vatten

– Grundregeln är att ser det otrevligt ut så ska man inte bada. och det är bra om man passar på hundar och barn som kanske inte kan avgöra det själva, säger Jörgen Öberg.

Även Egentliga Östersjön avråder från bad där vattnen är grumliga eftersom det är svårt att avgöra om de alger som driver in mot land är giftiga eller inte.

Följ ämnen i artikeln