Åkesson: Har ingen dröm att bli statsråd

Av: Ebba Thornéus

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

SD-ledaren Jimmie Åkesson tror inte att han kommer att bli statsråd i framtiden.

Det sa han under fredagens utfrågning med Aftonbladets Lena Mellin och Robert Aschberg.

– Jag har aldrig trott det eller haft några sådana drömmar.

Det var fullsatt i Aftonbladets tält på fredagen när SD-ledaren Jimmie Åkesson frågades ut av Aftonbladets Lena Mellin och Robert Aschberg.

Han förklarade då att Sverigedemokraterna efter valet kommer att kräva att få förhandla med regeringen men betonade samtidigt att det inte var själva förhandlingen utan politiken som var det viktiga.

– För mig är det inte viktigt att sitta vid samma förhandlingsbord som någon annan utan vilken politik som kommer ut av det. Jag skulle kunna skicka ett anonymt brev till Anna Kinberg Batra med mina krav om hon tycker att det är jobbigt att sitta vid samma bord som jag, sa SD-ledaren.

Så Sverigedemokraterna kommer att stödja dem som lägger sig närmast er politik?

– Ja, det är väl rimligt.

Men är det inte lite svagt?

– Det är inte det enda kravet vi har. Det svåra är inte att bli statsminister utan att regera landet under fyra år utan att prata med ett parti som har mellan 20 och 30 procent av rösterna. Det kommer att bli svårt och det tror jag att den som sätter sig i den positionen kommer bli varse om, säger Jimmie Åkesson och fortsätter:

– Då kommer vi naturligtvis ha krav på att vi får genomslag som i någon mening är proportionerligt med vårt valresultat.

Avböjer att bli statsråd

På frågan om han tror att han kommer att bli statsråd i framtiden svarade SD-ledaren att han inte hade några sådana drömmar.

– Nej, jag har aldrig trott det och jag drömmer inte heller om det. Det är inte positionerna som är det viktiga utan att vi får en politik som vänder den här negativa utvecklingen som vi har på många områden.

Det kan ju också vara bekvämt att inte sitta i regering och slippa ansvar?

– Dansk folkeparti valde aktivt att inte sätta sig i en regering. Jag gillar det beslutet. Det är genomtänkt. De har i dag en jättebra position med vågmästarställning och kan i stället pressa regeringen till att göra ungefär som de vill och Dansk folkeparti har dominerat dansk politik i 15 år.

Publicerad: