Regeringen satsar på näringspolitik för fler jobb

Publicerad 2015-04-13

Nu vill regeringen gå till näringspolitisk offensiv - för fler jobb.

Det handlar om finansiering för nya företag, stärkt innovation och export.

– Vi har inte råd att tappa mer konkurrenskraft, vi måste vända det, säger Stefan Löfven (S).

I dag presenterade statsminister Stefan Löfven och näringsminister Mikael Damberg regeringens satsning på näringspolitik. Vårbudgeten, som ska presenteras senast på onsdag, har fått namnet "Ett Sverige som håller ihop".

Mångmiljonsatsning

Totalt satsar regeringen 226 miljoner kronor för 2015 och därefter minst 315 miljoner per år 2016-2019.

Den näringspolitiska satsningen är en del av regeringens strategi för fler jobb. Stefan Löfven har tidigare satt upp målet om att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet till 2020.

– Vi måste ge entreprenörer bättre stöd för sina innovationer genom ett bättre klimat. Det måste också finnas en bättre finansieringsmöjlighet för de nya företagen i tidiga skeden och så måste Sverige kunna ta del av en allt större exportmarknad, säger Löfven.

"Sverige har tappat"

Mikael Damberg pratade om vikten av att satsa mer på export.

– Sverige har tappat kraftigt. Exporten har inte drivit svensk ekonomi de senaste åren, säger han.

Under året ska regeringen tillsammans med näringslivet ta fram en ny strategi för exporten.

Enligt Mikael Damberg är satsningen på export ny och utöver den satsning som gjordes i den budget som i höstas röstades ned.

Stefan Löfven framhöll att Sverige sedan 2006 har rasat från tredje till tionde plats i World Economic Forums rankning över länder med störst internationell konkurrenskraft.

– Vi ser att vi har inte en BNP-tillväxt per capita. Hela BNP-tillväxten har med befolkningsökningen att göra. Och det är ett väldigt tydligt tecken att produktiviteten inte hänger med, säger han.