S-kravet på Andersson: Förhandla el med Kristersson

Uppdaterad 2021-12-13 | Publicerad 2021-12-10

Oppositionen pressar Magdalena Andersson om elen – nu höjs även interna krav på att hon måste agera.

Riksdagsledamoten Hans Hoff (S) uppmanar statsministern att snarast bjuda in oppositionen för förhandlingar.

– Situationen kommer förvärras år för år. Människor kommer uppleva ett mycket fattigare land om inget görs, säger han.

Frågan om Sveriges framtida energiförsörjning har hamnat högt upp på den politiska dagordningen. I går pressade högeroppositionen statsminister Magdalena Andersson (S) i riksdagen om hur energifrågan ska lösas. Partierna vill att Sverige verkar för nya kärnkraftverk eftersom samhället blir allt mer beroende av el.

Riksdagsledamoten Hans Hoff (S) har tidigare föreslagit massiva skattesatsningar på kärnkraft. Nu uppmanar han Magdalena Andersson att snarast möjligt bjuda in alla partiledare till samtal om en ny energiuppgörelse. Den nuvarande överenskommelsen dömer han ut som passé och inaktuell.

– Förutsättningarna har förändrats så oerhört mycket sedan 2016 då den slöts. Industrialiseringen i Norrland kommer ta hela elöverskottet som finns där i dag och vi har ett helt annat elberoende i samhället i dag jämfört med då, säger Hoff.

Riksdagsledamoten Hans Hoff (S).

Måste ta initiativet

Han fortsätter:

– Jag menar att Magdalena Andersson snarast ska ta ett initiativ och bjuda in de övriga partiledarna för samtal kring förutsättningar för att göra en ny överenskommelse. Hon är statsminister och ordförande för Sveriges största parti, då bör hon vara den som tar initiativet. I nästa del måste alla vara konstruktiva för att hitta en lösning framåt.

Det viktigaste enligt Hoff är att Sverige möjliggör satsningar på planerbar el. Det kan vara kärnkraft men också vattenkraft eller annan teknik. Han pekar på att ansvarig myndighet, Svenska kraftnät, i en skrivelse lyfter fram att ett tillskott av planerbar el är avgörande för att klara elektrifieringen av samhället och industrin.

Planerbar el

– De politiska partierna behöver inte ta ställning till vilken teknik man använder, om man inte vill. Det man behöver göra är att ge förutsättningar för planerbar elproduktion, säger Hoff och tar som exempel skatteavdrag för företag som investerar i planerbar elproduktion.

Hur bedömer du möjligheterna för S och M att komma överens?

– Det är en förutsättning. Det är helt otänkbart att det görs investeringar i kärnkraft eller annat om S och M inte kommer överens.

Om inget görs kommer industrin i Sverige drabbas hårt, vilket också kommer få konsekvenser för privatpersoner. Sverige kommer helt enkelt bli ett fattigare land, enligt Hoff.

Hoff vill inte uttala sig om alla partier bör bjudas in utan säger att det är Magdalena Anderssons beslut.

Den nuvarande energiöverenskommelsen slöts mellan S, MP, M, C och KD 2016. Tre år senare hoppade M och KD av. Aftonbladet har utan framgång sökt statsminister Magdalena Andersson för kommentar.