Skolk i betygen från nästa år

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-08-02

Förslag från regeringen i dag

Regeringen vill ta krafttag mot skolket i skolan.

Från nästa höst ska frånvaron synas i betygen.

– Skolket är oacceptabelt stort, säger utbildningsminister Jan Björklund (FP).

Jan Björklund (FP).

Förslaget gäller både grundskolan och gymnasieskolan och syftet är att få ner den ogiltiga frånvaron från skolan.

– Det är inte okej att vuxna på en arbetsplats kommer och går precis som de vill. Då ska det inte vara det i skolan heller. Skolket är oacceptabelt stort och leder till sämre studieresultat och en uppluckrad studiemoral i skolan, sa utbildningsminister Jan Björklund på en pressträff i dag.

Indraget studiemedel

Enligt Björklund finns det ingenting som tyder på att skolket har ökat. Det spelar ingen roll. Skolket var "för stort förut och är för stort nu". Mellan tre och fyra procent av landets gymnasieelever får varje år sitt studiemedel indraget på grund av skolk. För att drabbas av den bestraffningen krävs hög frånvaro. Regeringen överväger nu att studiemedlet ska kunna dras in även för den som skolkar något mindre.

Från höstterminen 2011

Regeringens förslag innebär också att skolk ska rapporteras till hemmet - varje dag.

Nu går förslaget på remiss och Jan Björklund räknar med regeringsbeslut i januari nästa år. Om alliansen sitter kvar efter höstens val ska skolk skrivas in i betygen från och med höstterminen 2011. För elever i grundskolan ska antalet timmar eller lektionstillfällen som eleven har skolkat ifrån skrivas in i terminsbetygen. För gymnasieelever ska den olovliga frånvaron redovisas i det samlade betygsdokumentet som ges varje termin.

Rödgröna inte överens

Bland de rödgröna partierna råder delade meningar om förslaget. Socialdemokraterna gör tummen upp.

– Jag ser inga problem med det här, säger Ylva Johansson, ansvarig för skolfrågor, till TT.

– Det viktiga är att man agerar när det händer och hör av sig till eleven och föräldrarna och tar reda på vad skolket beror på.

Miljöpartiets skolpolitiska talesperson Mats Pertoft är däremot kritisk.

– Vad är det Björklund vill komma till? Betyg handlar om kunskap, då ska det handla om kunskap, inte närvaro, säger han till TT.

Skolk i betygen från
nästa år