Lugnande besked om smärtstillande för gravida

Petra Hedbom/TT

Publicerad 2024-04-12

Det finns ingen koppling mellan paracetamol under graviditet och adhd eller autism hos barnet, enligt en studie från bland andra Karolinska institutet. Arkivbild.

Att som gravid ta smärtstillande med paracetamol ökar inte risken för att barnet får autism, adhd eller intellektuell funktionsnedsättning. Det är resultaten från en omfattande svensk studie.

Den som är gravid och behöver smärtstillande eller febernedsättande rekommenderas i dag att använda läkemedel med paracetamol som Alvedon. Det har tidigare funnits vissa farhågor om att barnet skulle utsättas för en ökad risk att drabbas av autism, adhd eller intellektuell funktionsnedsättning.

Men oron är obefogad, enligt en studie som publiceras i tidskriften JAMA. Forskare från Karolinska institutet och Drexel university i USA har gjort den mest omfattande analysen och kan inte se några sådana samband.

Jämförts med syskon

Forskarna har använt sig av data i olika register från 2,4 miljoner barn födda i Sverige mellan 1995 och 2019. Först samlade de in uppgifter om kvinnor som fått paracetamol föreskrivet av läkare under graviditeten. Uppgifter om deras barn jämfördes sedan med barnens egna helsyskon som fötts efter graviditeter där mamman inte behandlas med paracetamol.

Genom att jämföra syskon med varandra minskade forskarna risken att andra faktorer som arv och miljö påverkade resultaten.

Barnen följdes i upp till 26 år och forskarna såg ingen skillnad i förekomst av diagnoserna mellan syskon där mamman tagit respektive inte tagit paracetamol. Däremot såg forskarna en svag ökning av förekomsten av de tre diagnoserna bland alla barn som ingick.

Inte receptfritt

Forskarna påpekar att eftersom de bara har undersökt gravida som fått läkemedel med paracetamol förskrivet på recept så vet de inte hur många som använt receptfria varianter.

Användningen av paracetamol hämtades från förskrivningsregistret samt från rapportering av gravida till barnmorskor där inte övrig receptfri användning av paracetamol inkluderats i analysen.

Forskarna hoppas att resultatet kan lugna blivande föräldrar som står inför valet att använda paracetamol eller inte.