Tidskrift: AI gör att Israels militär dödar fler civila i Gaza

Publicerad 2024-04-08

Israels militär använder ett AI-system för att hitta Hamasmål.

Det har ökat acceptansen för fler civila dödsfall, varnar källor.

– Maskinen gjorde det kallsinnigt, säger en underrättelseofficer till tidskriften +972 Magazine.

Följ ämnen
Israel

Sex underrättelseofficerare har berättat för tidskriften +972 Magazine om AI-systemet vid namn Lavender som israeliska militären (IDF) utvecklat.

Systemet används för att identifiera Hamasmål i Gaza, men det har skapat en likgiltighet hos de som använder det, beskriver källorna.

Under krigets första veckor fick militärerna tillstånd att döda 15 till 20 civila vid ett Lavenderkoordinerat flyganfall mot en lågt rankad militant person ur Hamas eller Islamiska Jihad (PIJ), berättar de. För ett högt rankat mål ska det försvarbara antalet dödade civila palestinier vara högre, över 100 personer. Beräkningarna beskrivs ha gått både upp och ner under kriget.

”Förenklade”

En officer som använt Lavender säger att IDF litar mer på statistik än sörjande soldater.

– Alla, även jag, förlorade någon den 7 oktober. Maskinen gjorde det kallsinnigt. Och det förenklade.

Dessutom använder IDF ofta så kallade ”dumma bomber”, ostyrda pjäser, som gör attackerna mer urskillningslösa.

– Du vill inte slösa dyra bomber på oviktiga personer – det är dyrt för landet och det finns en brist på sådana bomber, säger en officer till tidskriften.

Sju internationella hjälparbetare dödades i en israelisk flygräd på Gazaremsan 2 april, vilket väckte stor uppmärksamhet över hela världen.

”Bomba det du kan”

Lavender utvecklades före 7 oktober, men uppges ha fått en central roll tidigt i Israels krig mot Hamas i Gaza. Källorna beskriver för +972 Magazine att de pressats att leta fram nya mål.

– Vi blev tillsagda: ”nu måste vi ’fucka upp’ Hamas, det spelar ingen roll vad det kostar. Bomba det du kan”.

Det har, enligt källorna, lett till att definitionen av vad som är ett mål breddats.

Före kriget bedömdes Hamas militära gren bestå av mellan 25 000 och 30 000 individer. Lavender ska ha identifierat 37 000 palestinier som Hamaskopplade, och pekat ut civilförsvarspersonal, poliser och andra i Gaza som förvisso upprätthåller Hamasstyret, men tidigare inte bedömts utgöra fara.

Lättare att bomba hem

Kombinationen av systemet och dumbomberna förklarar det höga dödstalet i Gaza, enligt experter som The Guardian talat med.

Att lägre rankade mål ofta attackeras i sina hem uppges också som en orsak.

– Vi var inte intresserade av att döda Hamasmedlemmar enbart när de befann sig i militärbyggnader eller var involverade i militär aktivitet. Det är mycket lättare att bomba ett familjehem, säger en officer.

Att medvetet attackera civila kan utgöra krigsbrott.

IDF uppger i ett uttalande att man följer

proportionalitetsprincipenEnligt internationell humanitär rätt gäller försiktighetsprincipen och proportionalitetsprincipen i krig. Det innebär att varje attack måste utformas på ett sätt som begränsar civila skador så mycket som möjligt., och att man använder ”informationssystem” som ett verktyg, men att dessa inte bedömer vem som är terrorist.