Statsministern kallar partiledarna till möte med Jens Stoltenberg

Publicerad 2023-02-27

Statsministern kallar samtliga partiledare som är för ett Nato-medlemskap till ett möte med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Mötet äger rum i nästa vecka i samband med att Stoltenberg besöker Sverige.

– Syftet är att ge partiledarna möjlighet att få hans bild av läget och diskutera den fortsatta processen, säger Ulf Kristersson i en kommentar.

Följ ämnen
Nato

Enligt Ulf Kristerssons inbjudan, som Aftonbladet tagit del av, kallas Magdalena Andersson (S), Jimmie Åkesson (SD), Muharrem Demirok (C), Ebba Busch (KD) och Johan Pehrson (L) till ett möte den 7 mars i Regeringskansliet.

Syftet med mötet är att de Nato-positiva partiledarna i riksdagen ska få en dragning av Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg som besöker Sverige. Nato-toppen väntas delge en dragning om den pågående anslutningsprocessen till Nato.

”Vi kommer att diskutera läget i processen just nu och blicka framåt”, står det i inbjudan.

Från regeringen kommer även Nato-förhandlaren Oscar Stenström närvara samt den nationella säkerhetsrådgivaren Henrik Landerholm.

Bara Nato-partierna inbjudna

Regeringen bekräftar att inbjudan till Nato-mötet har gått ut till de aktuella partiledarna:

–Jag har bjudit in partiledarna för Nato-partierna till ett möte med Jens Stoltenberg, när han besöker Sverige den 7 mars. Syftet är att ge partiledarna möjlighet att få hans bild av läget och diskutera den fortsatta processen till ett svenskt och finskt Nato-medlemskap, säger statsminister Ulf Kristersson.