Hultqvist: Är förnedrande för Sverige

Publicerad 2023-11-28

”Provocerande”, ”lekstuga” och ”säkerhetshot”.

Det är Peter Hultqvists (S) bedömning av regeringens och SD:s Nato-hantering.

– Nato-medlemskapet börjar dra ut på tiden på ett sådant sätt att det blir förnedrande för Sverige, säger han.

Följ ämnen
Nato

I dag träffas Natos utrikesministrar i Bryssel.

Generalsekreteraren Jens Stoltenberg var en av dem som förväntade sig att Sverige skulle delta vid mötet som medlemsland.

Så blev det inte.

Socialdemokraternas försvarspolitiska talesperson Peter Hultqvist anklagar regeringen för att ha varit för optimistisk om processen.

– De har gjort allt för lättvindiga bedömningar av hur medlemskapsfrågan ska redas ut. Det har skapat förväntningsvärden som inte infriats.

Peter Hultqvist: ”Åkessons agerande är väldigt negativt för svensk säkerhet”

Samtidigt anklagar han regeringens samarbetsparti Sverigedemokraterna för att gång på gång underminera Sveriges ansökan.

Han kallar Åkessons uttalande om att riva moskéer för ”oerhört provocerande”.

– Det ger genljud inte bara i Sverige och får konsekvenser i olika led. Det påverkar våra förutsättningar för Nato-medlemskap. Det är inte ett agerande där man tar ansvar för Sverige, säger Hultqvist.

– Åkessons agerande är väldigt negativt för svensk säkerhet.

Natos utrikesministrar träffades i Bryssel under tisdagen.

Kallar Åkesson för säkerhetshot

Centerpartiledaren Muharrem Demirok kallade idag Åkesson för ett säkerhetshot, en benämning som Hultqvist instämmer i.

– Åkesson personligen och hela partiledningen är att anse som ett säkerhetshot. Man förstår inte stundens allvar och begriper inte konsekvenserna av det man gör.

Magdalena Anderssons krav från i söndags – att SD:s tjänstemän i regeringskansliet ska sparkas ut – är enligt Hultqvist ”högst relevant”.

– Politiken har i vissa stycken blivit en sorts lekstuga för den som kan orsaka de största rubrikerna och skapa mest tumult. Så blir det när högerextremister som Åkesson och hans parti ska hålla i taktpinnen.

Jimmie Åkessons (SD) tal på partiets landsdagar i helgen har fått kraftiga reaktioner – även utanför Sveriges gränser.

”Måste visa sig karl nu”

SD får ”spränga gräns efter gräns, bli grövre och grövre i språket och skapa större och större problem”, utan att Kristersson säger ifrån, anser Hultqvist.

– Kristersson måste visa sig karl nog att dra en gräns.

– Den som tjänar på splitting och underminerande verksamhet är Ryssland, som vill ha splittring. Man önskar kaos och kaotiska förhållanden.

I ett avseende delar Hultqvist utrikesminister Billströms bedömningar: Det är inte mycket mer Sverige kan göra för att påskynda ett Nato-medlemskap nu. Sverige har reda fullföljt sina åtaganden gentemot Turkiet.

– Nu är det Nato som måste visa att organisationens ”open door”-policy gäller. Det är den interna pressen på Ungern och Turkiet i Nato som måste lösa det här. Vi kan inte göra något mer.

Under tiden måste Sverige jobba med att utveckla det mellanstatliga samarbetet i Norden, och fördjupa relationerna med USA och Storbritannien, menar Hultqvist.

Generalsekreteraren Jens Stoltenberg förväntade sig att Sverige skulle delta vid mötet som medlemsland.