Skolchefen om kritiken efter Yasmines död: Ska göra intern utredning

Bad om hjälp från skola och socialtjänst: De gjorde ingenting

Publicerad 2023-04-20

Föräldrarna hade länge varit oroliga för Yasmine, 14.

I måndags hittades hon död inne på skolans toalett.

Nu ska kommunen utreda händelsen för att se om man har agerat enligt sina rutiner.

– Det är väldigt tråkigt om familjen upplever att de inte fått hjälp, säger Maarit Enbuske, skolchef på Luleå kommun.

Yasmine hittades medvetslös inne på en av Örnässkolans toaletter i måndags. Ambulanspersonal försökte återuppliva 14-åringen men hennes liv gick inte att rädda.

I en intervju med Aftonbladet berättar familjen om sorgen och saknaden efter Yasmine.

Men också om kritiken mot att deras nödrop till skola, socialtjänst och BUP togs på allvar. 14-åringen hade mått dåligt i ett år då hon utsatts för mobbing och börjat med självskadebeteende och boffning.

”Ingen har hjälpt oss”

Den officiella dödsorsaken är inte fastställd. Men mycket tyder på att 14-åringen dog i samband med att hon boffat.

Maarit Enbuske, skolchef på Luleå kommun, understryker att dödsorsaken inte är bekräftad ännu.

Hon beklagar familjens känsla av att inte ha blivit hörda, men säger att det är svårt att bemöta deras kritik med hänvisning till sekretess.

– Det är ju väldigt tråkigt om de upplever att de inte fått hjälp av skolan. Men jag kan inte säga vad vi har gjort eller inte gjort i det här fallet i och med att det råder strikt sekretess, säger hon.

Ska utreda skolans agerande

Skolchefen Maarit Enbuske.

Hon kommenterar hur kommunens skolor arbetar generellt när elever mår dåligt.

– De funktioner som vi har inom skolan är kurator, skolsköterska och skolpsykolog. Det är det som vi använder oss av generellt när det gäller stöd till elever. Sen har vi också verktyg att orosanmäla till socialtjänsten om vi ser att det är oro kring någon elev, den skyldigheten finns i skollagen. 

Skolan kan också samverka med socialtjänsten om ett barn mår dåligt eller har någon form av missbruk, säger hon.

Utbildningsförvaltningen kommer att göra en internutredning kring Yasmines död. Där ska man titta på hur skolan agerat i samband med själva dödsfallet, något som är standard när en allvarlig händelse inträffar.

– Vi ska se vad som har hänt från vårt håll. Har eleven varit borta från någon lektion, har vi letat efter henne? Är det något annat vi hade kunnat göra från skolans sida, säger Maarit Enbuske.

Varnade för boffningstrend bland unga

I utredningen kommer man också att titta på om det har funnits orosanmälningar till socialtjänsten rörande Yasmine och hennes mående.

– Vi ska se om vi har följt våra rutiner och levt upp till lagstiftningen, säger Maarit Enbuske.

Av det som framkommit hittills tyder inget på att skolan agerat fel, enligt henne.

På senare tid har det kommit flera larm om boffningstrenden i Luleå. I februari fick Kulturens hus i stadens centrala delar stänga fyra av sex toaletter efter man upptäckt att unga börjat samlas där för att boffa torrschampo.

Socialtjänsten har gått ut med en varning till föräldrar om den farliga trenden som kan orsaka hjärtstillestånd. Även skolan har uppmärksammat den.

– Vi har gjort ett utskick till föräldrar på skolan om det här och vad man kan se för varningstecken. Men även där får vi titta på om vi kunnat göra mer, säger Maarit Enbuske.

Under torsdagseftermiddagen gick Region Norrbotten ut med ett meddelande i sina sociala mediekanaler där man varnar för den nya trenden.

Har satt in kristeam på skolan

Enligt skolchefen var det elever som hittade Yasmine och slog larm till personal. Många elever såg när ambulanserna kom till skolan.

Händelsen har chockat personal, elever och föräldrar på skolan. I veckan har kristeam satts in på Örnässkolan. Kyrkan i området har hållit öppet för sörjande.

Under tisdagen hölls en minnesstund nere i Södra hamn i centrala Luleå där barn och vuxna samlades för att lägga ner blommor, tända ljus och lämna meddelanden.

Aftonbladet har sökt socialtjänsten som inte svarar på frågor via telefon utan återkommer via mejl. De skriver att respekterar familjens upplevelse men att de inte kan kommentera det enskilda fallet med hänvisning till sekretess.

Aftonbladet har också sökt BUP i Luleå via regionens presstjänst som svarar att de inte kan svara på specifika frågor om Yasmines fall med hänvisning till patientsekretess.

Yasmine, 14, hittades död på skolans toalett i måndags.

Följ ämnen i artikeln