Här är beslutet där Anders Thornberg avfärdar Löfving-affären

Publicerad 2022-12-15

Polisens nationella underrättelsechef Linda Staaf slog larm om att vice rikspolischefen Mats Löfving förföljde henne, ”dök upp bakom träd” och utövade härskartekniker.

Fem månader senare beslutade rikspolischefen Anders Thornberg att avskriva ärendet.

”Det har inte framkommit uppgifter som ger anledning till någon ytterligare åtgärd”, står det i beslutet.

Linda Staaf slog förra julen larm till polisens säkerhetschef Ari Stenman om det påstådda beteendet från vice rikspolischefen Mats Löfving, som hon hade haft en relation med.

För säkerhetschefen berättade hon om påstådd svartsjuka, förföljelse och härskartekniker från Löfvings sida.

Bland annat anklagas den tidigare vice rikspolischefen för att ha dykt upp bakom ett träd när Linda Staaf var ute och joggade.

Redan i mitten av december 2021 hade chefsåklagaren Anders Jakobsson – efter två dagar – beslutat att det inte skulle inledas någon förundersökning. Det som återstod var då en eventuell arbetsrättslig prövning i Statens ansvarsnämnd.

I det här fallet var det rikspolischefen Anders Thornberg som hade att besluta om någon arbetsrättslig prövning skulle inledas och det beslutet tog han närmare ett halvår efter att han fått informationen från Särskilda utredningars chef Ebba Sverne Arvill om att de tagit emot en anmälan om grov fridskränkning.

Formellt överlämnades den informationen från SU till Polismyndigheten i mars, men Ebba Sverne Arvill uppger att hon omgående meddelade åklagarens nedläggningsbeslut den 15 december till rikspolischefen:

– Det här är ju en fråga som torde vara brådskande så det här underrättade jag rikspolischefen om omedelbart efter att åklagaren tagit beslut, säger Ebba Sverne Arvill till Aftonbladet.

I beslutet från den 20 maj i år som är undertecknat av Anders Thornberg står det:

”Det har inte framkommit uppgifter som som ger anledning till någon ytterligare åtgärd”.

Samt:

”Polismyndigheten beslutar att avskriva ärendet”.

Enligt beslutet gäller avskrivningen både ärendet beträffande grov fridskränkning mot Linda Staaf, samt ärendet om grovt tjänstefel och jäv som Mats Löfving anmälts för av överåklagaren Bengt Åsbäck efter att det framkommit misstänkta oegentligheter från Mats Löfvings sida när det gällde hur Linda Staaf tilldelats tjänsten som underrättelsechef.

Enligt handlingar från polismyndigheten avskrevs också en misshandelsanmälan från 2020 för vidare arbetsrättslig utredning av Statens ansvarsnämnd. I den anmälan pekades Mats Löfving ut för misshandel av Linda Staaf, utifrån vad en polischef berättat för SU-chefen Ebba Sverne Arvill på ett lunchmöte. I det fallet undertecknades beslutet av rikspolischefens kanslichef Martin Valfridsson som i närtid kommer att ta över tjänsten som SU-chef när Ebba Sverne Arvills förordnande går ut.

Aftonbladet har sökt rikspolischef Anders Thornberg som via en pressekreterare avböjer att kommentera beslutet på torsdagseftermiddagen.

Texten uppdateras

Faksimil av beslutet.

Polisskandalen: Detta har hänt – fem punkter