Cyklon

Dödsoffer i cyklon i Indien och Bangladesh

Av: 

TT

NYHETER

Regnoväder och kraftiga vindar härjar i två delstater i östra Indien samt delar av Bangladesh när en kraftig cyklon nu dragit in över land.

Cyklonen har orsakat omfattande förstörelse – och de första dödsfallen har rapporterats.

I de indiska delstaterna Västbengalen och Odisha har cyklonen Amphan skickat enorma vågor av havsvatten in över låglänt terräng och lämnat ett spår av födelse efter sig.

– Situationen är mer oroande än coronapandemin. Vi vet inte hur vi ska hantera det, säger Mamata Banerjee, Västbengalens regeringschef, till reportrar.

– Nästan allting är förstört i kustbyarna i delstaten, fortsätter han.

Mycket stora mängder regn har även drabbat delstatens huvudstad Calcutta och vindstyrkorna är destruktiva.

– Mängder av träd och elstolpar har fällts, säger hotellägaren Partha Tripathi i kustorten Digha sydväst om Calcutta.

I Västbengalen rapporteras tre personer ha dödats av fallande träd.

Rädda för smitta

Babul Mondal – en 35-årig bybo i utkanten av den indiska delen av floddeltat Sundarban på gränsen mellan länderna – säger att byggnaderna i området ser ut som om de "blivit överkörda av en bulldozer".

– Allt är förstört.

Ytterligare två döda rapporteras från Odisha, när ett mindre bostadshus byggt av lera kollapsade i det ymniga regnet.

Enligt indiska myndigheterna hade 650 000 människor evakuerats innan Amphan drog in över land. Men det har samtidigt varit svårt att hitta platser där de kan hysas då många existerande tillfälliga boenden används som karantäncenter för coronadrabbade. En del lokalbor har inte velat flytta till tillfälliga boenden av rädsla för att bli smittade eller för att de inte vill överge sin boskap, uppger polisen i Västbengalen.

Amphans styrka gör att den kallas för en supercyklon, bara den andra som bildats över Bengaliska viken sedan statistik började föras över vädersystemen och den första sedan 1999.

Sex döda

Vindstyrkor på drygt 51 meter per sekund förutspåddes över land, och tiotals miljoner människor bor i det område som härjas av cyklonen.

Enligt myndigheterna i Bangladesh har cirka tre miljoner människor och minst en halv miljon boskap förts i säkerhet från kustnära områden.

Men även där har cyklonen krävt människoliv. En volontär som hjälpte till vid evakuering av bybor drunknade i Bangladesh när en båt kapsejsade i starka vindar. Dessutom har ytterligare fem personer omkommit – däribland en pojke och en äldre man som dödats av fallande träd.

För bara några månader härjades Sundarban av ett annat oväder och den här gången är cyklonen ännu kraftigare, påpekar Abdur Rahim som äger en räkodling på den bangladeshiska sidan.

– Vi hoppas att Allah räddar oss den här gången.

ANNONS EXTERN LÄNK

Dela julkänslan och låt julen blomma – skicka ett blombud med Interflora här!

Interflora

Publisert:

LÄS VIDARE

Supercyklon kan skapa förödelse – mitt under coronapandemin

ÄMNEN I ARTIKELN

Cyklon

Bangladesh

Indien

Coronaviruset