Siffrorna avslöjar: Rysare väntar i höst

Uppdaterad 2016-05-11 | Publicerad 2016-05-10

Allt talar för att det blir Hillary Clinton och Donald Trump som gör upp om USA:s presidentskap i höst och Trumps chanser att vinna har ansetts vara små.

Men nya siffror visar att kampen är jämn, speciellt i de stater som är ovissa, så kallade ”swing states”.

En sak som tydligt förenar de båda kandidaterna är att de är lika ogillade.

Undersökningen har gjorts av Quinnipiac University i Hamden, Connecticut, och fokuserar på de tre staterna med flest elektorsröster att slåss om, där det inte finns något självklart stöd för något av partierna: Florida, Pennsylvania och Ohio. Sedan 1960 har ingen kandidat lyckats vinna valet utan segrar i minst två av dem. Universitetet gör, och kommer att fortsätta göra, kontinuerliga mätningar i dessa stater, eftersom de anses vara så pass viktiga.

Jämnt i viktigaste staterna

I Florida ligger kandidaterna i dagsläget praktiskt taget lika, med 43 procent för Clinton och 42 procent för Trump, exakt samma resultat som i Pennsylvania. I Ohio har Trump en knapp ledning.

Just Florida har traditionellt sett haft jämna val. De senaste fyra presidentvalen har i staten avgjorts med 2,8 procentenheter eller mindre. 2000 vann George W. Bush staten med endast 537 röster.

Har invandringsfrågan emot sig

Med tanke på Floridas latinamerikanska befolkning har den pekats ut som speciellt utmanande för Donald Trump, men Quinnipiac Universitys undersökning visar att även Hillary Clinton har problem, men med manliga, vita väljare.

– Anledningen till att det här racet är så jämnt är Clinton's historiska svaghet bland vita män. I Florida får hon bara 25 procent från vita män, säger Peter A. Brown, assisterande chef över undersökningen till nyhetssajten Politico.

I frågor om invandring, till exempel om invandrare utan uppehållstillstånd ska behöva lämna landet eller inte, talar siffrorna emot Donald Trump, som drivit en hård politisk linje för hårdare regler och lagar i frågan.

Men den numera välkända frågan om en mur mot Mexiko, delar Florida i två lika stora delar: 48 procent för och lika många emot. I Ohio och Pennsylvania har emot-sidan ett litet övertag.

Lika ogillade

Det som förenar Hillary Clinton och Donald Trump är att ingen av dem är särskilt omtyckt i Florida. Båda kandidaterna har samma låga popularitetssiffror, med 37 procent av väljarna som tycker bra om dem, och 57 procent som tycker illa om dem. Siffrorna ser ungefär lika illa ut i både Ohio och Pennsylvania.

I frågan om kampen mot terrorism får Donald Trump större förtroende bland väljarna i samtliga tre stater, samt hur väljarna tror att kandidaterna skulle hantera landets ekonomi.

Väljarna litar på Trump – men tycker att Clinton är smartare

Trump drar även det längsta strået när det gäller tillit, men varken han eller Clinton har särskilt högt förtroende. 66 procent av väljarna säger att de inte litar på Hillary Clinton, medan 57 procent inte litar på Donald Trump.

Däremot går det bättre för Hillary Clinton när det gäller humör och temperament. Väljarna tror helt enkelt att hon skulle ha kylan att hantera en internationell kris på ett bättre sätt. Dessutom anses hon ha högre moral och vara mer intelligent än Donald Trump.

Tydliga fördelningar gällande kön, ålder och bakgrund

Kvinnor föredrar Clinton, medan Trump lockar flest manliga väljare. De vita rösterna hamnar hos republikanerna, medan unga och minoritetsröster hamnar hos demokraterna.

Människor som inte lägger sina sympatier hos något speciellt parti, så kallade ”independents”, är jämnt fördelade mellan Clinton och Trump, med 39 procent var.

Om presidentvalet i höst skulle spegla mellanårsvalet 2014 där republikanerna dominerade, kan Trump bli den första republikanen att vinna i Florida sedan George W. Bush gjorde det 2004.

I natt är det primärval i West Virginia och Nebraska.

Quinnipiac Universitys undersökning gjordes med ett urval av 1 051 registrerade Florida–väljare, 1 042 Ohio-väljare och 1 077 Pennsylvania-väljare. Felmarginalen för resultaten är tre procentenheter.