19 döda – på samma virusdrabbade äldreboende

Sofia Eriksson/TT

Publicerad 2020-03-18

Minst 19 döda på ett enda hem för äldre. Och fler väntas gå samma öde till möte.

Antalet smittade och döda stiger snabbt i Spanien – och kritiken över hanteringen av coronaviruset kommer från bland annat Italien.

Äldre personer är de som riskerar att bli sjukast av coronaviruset. Och nu väcks frågor om hur ett privatägt ålderdomshem i Madrid har agerat för att skydda sina boende. Minst 19 personer har avlidit på Monte Hermoso-hemmet i den spanska huvudstaden, bekräftar företaget för El País.

– Fler kommer förmodligen att dö, säger en icke-namngiven källa med insyn till tidningen.

Den regionala hälsomyndigheten har bara bekräftat 17 döda på Monte Hermoso sedan i fredags, men personal och anhöriga som El País har talat med säger att det rör sig om fler. Åklagare ska nu titta närmare på vad som har hänt.

Brist på ansiktsmasker

Spanien brukar lovordas för att ha ett av Europas mest avancerade hälso- och sjukvårdssystem. Men nu kämpar sjukhusen i Madrid med att få tag på ansiktsmasker och tillräckligt med sängplatser för att klara av det snabbt växande antal personer som är i behov av vård.

Det är inte ens två veckor sedan som över hundratusen personer tågade genom huvudstaden för att uppmärksamma internationella kvinnodagen. Eller som 60 000 sportälskare samlades på en av landets största arenor för att titta på fotboll.

Men nu ligger gator och torg öde. Bara Italien har fler fall av bekräftat coronasmittade i Europa och smittspridningen i Spanien har beskrivits som bland de snabbaste på kontinenten – trots att regeringen har beordrat de nära 47 miljoner invånarna att stanna hemma.

På onsdagen noterades över 13 700 bekräftade fall och närmare 600 döda. Situationen är särskilt svår i Madrid, som står för över 40 procent av det totala antalet fall.

Kritiseras

Spaniens regering har kritiserats för att ha varit sena på bollen vad gäller insatser för att hindra smittspridningen. Den snabbt försämrade situationen har också eldat på de politiska motsättningarna i ett land som redan lider av utbredd polarisering.

Hanteringen av smittan har också fått ta emot ris från utlandet, i synnerhet från Italien. Det var i det närmaste galenskap att tillåta kvinnomarschen i Madrid, menar till exempel den italienska doktorn Walter Ricciardi som är en av sitt lands främsta hälsoexperter.

– Sådana stora folksamlingar gör viruset en tjänst, i stället för att hindra det, sade han nyligen till den spanska tidningen ABC.

– Vi har hela tiden sagt att Italien var det första europeiska land att drabbas, men att det också skulle ske i de andra länderna.

Håller avstånd

Men nu råder nationellt nödläge och Spanien är i princip stängt. Bara matbutiker, apotek, tobakshandlare och bensinstationer håller öppet – och också här har hyllorna tömts på toalettpapper.

I smittans absoluta frontlinje finns nu bland annat kassapersonalen, beväpnade med ansiktsmasker och uppmaningar att hålla minst en meters avstånd.

– Många människor dör. Och vi är bland de mest exponerade för viruset, konstaterar kassörskan Blanca Perez i en intervju med nyhetsbyrån AFP i Madrid.

Följ ämnen i artikeln