Kim Jong-uns ord efter mötet med Sydkorea: Vill skriva ny historia

Av: TT-AFP-Reuters

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

En sydkoreansk delegation har varit på plats i Pyongyang och ätit middag med diktatorn Kim Jong-un – det första besöket av den digniteten sedan han tillträdde som ledare i norr.

Kim Jong-un säger nu att han vill ”skriva en ny historia om nationell återförening”.

Enligt den statliga nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA ska Kim Jong-un ha sagt att en nationell återförening är något han är "fast besluten att kraftfullt främja", rapporterar Reuters.

Tidigare hade en talesperson för den sydkoreanske presidenten Moon Jae-in bekräftat middagen.

En sydkoreansk delegation har varit på plats i Pyongyang och ätit middag med diktatorn Kim Jong-Un.
Foto: AP
En sydkoreansk delegation har varit på plats i Pyongyang och ätit middag med diktatorn Kim Jong-Un.

– Ordförande Kim Jong-un står för närvarande värd för en middag för de särskilda ombuden, sade en talesperson för den sydkoreanske presidenten Moon Jae-in, på måndagskvällen lokal tid.

Efter OS i Sydkorea – där den nordkoreanske diktatorns syster Kim Yo-jong var på plats – är en sydkoreansk delegation på plats i Pyongyang för att fortsätta samtalen. De tio sydkoreanerna är de första regeringsföreträdarna på den nivån som besöker Nordkorea sedan 2007.

Samtal för fler samtal

Sydkorea vill att samtalen ska leda till ännu fler samtal, med fler inblandade parter.

– Vi planerar att hålla djupa diskussioner om hur vi kan fortsätta, inte bara koreanska samtal, utan även en dialog mellan Nordkorea och det internationella samfundet inklusive USA, sade Chung Eui-yong, den sydkoreanske presidenten Moon Jae-ins rådgivare i säkerhetsfrågor och ledare av delegationen, innan mötet.

USA kräver att Nordkorea avvecklar sitt kärnvapenprogram innan samtal kan ta vid. Nordkorea vägrar å sin sida att delta i villkorade samtal.

Sydkoreas Moon ville använda hemlandets vinter-OS, där Nordkorea deltog, som ett sätt att öppna för dialog mellan regeringarna i Washington och Pyongyang.

– Vi kommer att framföra president Moons beslut att förklara Koreahalvön kärnvapenfri och skapa en uppriktig och hållbar fred, sade Chung Eui-yong.

Framsteg med vapen

Nordkorea har trots internationella sanktioner visat upp allt mer avancerade vapensystem. Landet har genomfört provskjutningar av robotar med så lång räckvidd att de tros kunna nå USA:s fastland. Dessutom gör Nordkorea uppenbara framsteg i att utveckla kärnvapen som robotarna skulle kunna bära.

Från amerikansk sida har de officiella reaktionerna, liksom uttalanden av Nordkoreas ledare Kim Jong-un, präglats av hot och förolämpningar. Moon har sagt att USA måste sänka tröskeln för samtal med Pyongyang.

1 av 3 | Foto: KCNA VIA KNS / AFP
Nordkoreas diktator Kim Jong-Un skakar hand med Sydkoreas representant Chung Eui-yong.
Publicerad: