Misstänks ha förberett mord – nu faller domen

Publicerad 2023-10-31

Småbarnspappan var inte hemma den dagen – det kan ha räddat hans liv.

Utanför hans bostad väntade enligt åtalet två tonårsflickor och en 19-årig man med ett vapen.

I dag föll domen i Malmö tingsrätt – den 19-årige mannen döms till sju års fängelse för mordplanerna medan flickorna endast döms för grovt vapenbrott.

När åtalet väcktes åtalades de två då 17-åriga tjejerna och den 19-årige mannen för grovt vapenbrott och för förberedelse till mord.

När domen idag väl föll i Malmö tingsrätt dömdes den 19-årige mannen till sju års fängelse för att ha planerat att mörda småbarnspappan, men de båda flickorna frikänns från samma misstanke.

Tingsrätten anser att det är bevisat att de var med på den tilltänkta brottsplatsen men att det inte att det står klart att de visste att planen var mannen skulle dödas.

De döms dock till ungdomsvård för det grova vapenbrottet.

Det var den 16 mars som polisen gjorde en husrannsakan i en då 17 år gammal tjejs lägenhet i Malmö.

Vapnet hittades i en handväska i lägenheten.

I en handväska fann man en pistol med tillhörande magasin.

Den 17-åriga flickan och hennes jämnåriga väninna greps misstänkta för vapenbrott – men i takt med att utredningen växte blev misstankarna än allvarligare.

När även en av flickornas pojkvän greps, den nu dömde 19-årige mannen, kunde en telefon som hittades i hans ägo undersökas.

I den hittades sms från det åklagaren menar är en narkotikahandlare som är bosatt i Dubai med tydliga order om att en man skulle dödas.

”Minst två i överkroppen resten i benet, töm magasinet”, skrev mannen från Dubai.

Meddelandet med ordern till tonåringarna.

Mannen som enligt åklagaren skulle mördas var en småbarnspappa i Malmö. Egentligen var det småbarnspappans bror som narkotikahandlaren ville åt, men när han inte kunde hitta honom planerade han att hämnas på hans familj istället.

Den 19-årige mannens bror tog enligt åtalet fram adressen småbarnspappan, något som gjorde att han åtalades för medhjälp till förberedelse till mord. Han hyrde även en bil till sin bror som han kunde använda för att ta sig till och från platsen.

De två 17-åriga flickorna misstänks ha förvarat det som skulle användas som mordvapen och även för att ha följt med i bilen till brottsplatsen morgonen den 15 mars.

De två 17-åringarna dagen då mordet enligt misstankarna skulle utföras.

Enligt åklagaren väntade de där i dryga två timmar – men småbarnspappan dök aldrig upp, något som kan ha räddat hans liv den dagen.

De åtalade har konsekvent nekat till brott.

Den narkotikahandlare som skickade mordordern är misstänkt för anstiftan till mord men befinner sig utomlands och har inte kunnat gripas.

Följ ämnen i artikeln