Brysselterroristens partner: Hjälpte polisen hitta honom

Publicerad 2023-10-18

I över ett halvt dygn var terroristen Abdesalam Lassoued, 45, på flykt innan han sköts av belgisk polis inne på ett tehus.

Hans partner säger att hon är i chock över vad hennes man gjort.

– Jag blev livrädd, tog tag i min dotter och sprang i väg, säger frun till belgiska tidningen HLN.

I måndags kväll sköts två svenska män ihjäl i terrordådet i centrala Bryssel. Ytterligare en man skadades allvarligt.

Kort efter attacken lade 45-årige Abdesalam Lassoued upp en video på Facebook där han tog på sig dådet och sade sig vara en IS-krigare.

– Vi lever för religion. Vi dör för vår religion. Er bror Abdulsalam hämnas för muslimer och nu har jag dödat tre svenskar. Jag kommer att möta Gud och profeten med glädje, säger han i klippet.

När hans partner Yasmina såg bilderna från skjutningen och förstod vad han gjort greps hon av panik.

– Jag fruktade direkt att han skulle komma hem till vår lägenhet i Schaarbeek. Jag blev livrädd, tog tag i min dotter och sprang, säger hon till HLN.

 Abdesalam Lassoued, 45, dödades av belgisk polis efter att skjutit ihjäl två svenskar i en terrorattack i Bryssel. Hans fru, till höger i bilden, hjälpte polisen att hitta honom.

”Visste inte vem han var”

Yasmina, som egentligen heter något annat, säger att hon hjälpte polisen i jakten på hennes man. Hon tillbringade hela natten och morgonen på polisstationen där hon förhördes om vad hon visste. Samtidigt genomför polisen en husrannsakan i familjens hem.

– Jag samarbetade fullt ut med poliserna och gav dem all information jag hade. Men jag visste inte vem han var, säger hon.

Hon säger att hon lever i rädsla efter dådet och att allt hon vill göra är att vara med sina två döttrar. Den yngsta dottern vet fortfarande inte vad hennes pappa har gjort.

– Min yngsta dotter vet inte alls vad som pågår och vad hennes pappa har gjort. Det är för tidigt att säga och jag vet inte vad jag ska göra.

Abdesalam Lassoued var tunisisk medborgare och vistades i Belgien olagligen och enligt belgisk polis var han tidigare dömd för terrorbrott i Tunisien. I Sverige var han dömd till två års fängelse för grovt narkotikabrott, enligt TV4 Nyheterna.

Tungt beväpnad polis i Bryssel.

Tvingade dottern bära slöja

Paret och de två döttrarna bodde i ett gult flerfamiljshus med ett 20-tal lägenheter. Yasmina jobbar på en frisersalong och är välkänd i området.

Av grannarna beskrivs paret som vänliga människor. En kvinna berättar för Aftonbladet att hon ofta såg Abdelsalam promenera i kvarteret, men att de bara hälsade ibland.

– Han hade en vit hatt och en lång skjorta, säger kvinnan.

En vän till Yasmina säger till HLN att hennes man var sträng och tvingade sin dotter att bära slöja trots sin unga ålder. Flera säger att de läste hans extrema åsikter i sociala medier, men aldrig trott att han var kapabel att genomföra ett terrordåd.

Enligt Yasmina såg hon inga tecken på det blodiga terrordåd hennes man planerade.

– Jag har aldrig märkt något eller sett några signaler. Vi var ett par som alla andra par. Det var inga problem, säger hon.